Σχεδόν 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, βάρους 3.500 τόνων “παράγουν” κατά μέσο όρο οι Έλληνες καπνιστές. Πολλά από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντας την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους, ενώ τα αποτσίγαρα αποτελούν περίπου το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών.

Πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες, ιδίως για τα μικρά παιδιά που παίζουν ανέμελα στις παραλίες, αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροϊνες πλαστικού, αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.

Διαφήμιση


Καθώς η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα κορυφώνται τις επόμενες μέρες, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) απευθύνει έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν, ιδανικά να αποφεύγουν τη συνήθειά τους όταν πάνε για μπάνιο ή έστω να μην σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρά τους στις παραλίες. “Φίλοι καπνιστές αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το κάπνισμα, φροντίστε τουλάχιστον να τοποθετείτε τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και πετάτε τα στη συνέχεια σε κάδους απορριμμάτων”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΑΕ.

Επίσης, καλεί τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να πληροφορήσουν σχετικά τους πολίτες, καθώς και να προβούν σε συστάσεις και να οργανώσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email