Το σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού αθλητισμού, μέσω της πλατφόρμας “e-Kouros”, καθώς και τους επτά άξονες πάνω στους οποίους δομείται η πολιτική του, παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο της “Ημερίδας Διαλόγου για τον Αθλητισμό”, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στην Ημερίδα, την οποία χαιρέτισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων και έκαναν τοποθετήσεις και προτάσεις οι πρόεδροι της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος και Γιώργος Καπελλάκης αντίστοιχα, εκπρόσωποι από τις 61 Ομοσπονδίες της χώρας, καθώς και οι διοικήσεις των 17 Εθνικών Αθλητικών Κέντρων.
“Προχωράμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο του αθλητισμού. Μετά την “Εργάνη” στον χώρο της Εργασίας, σε λίγο καιρό θα έχουμε την καθολική ψηφιοποίηση του Αθλητισμού με την πλατφόρμα του “e-Kouros”, η οποία θα είναι διαθέσιμη και με εφαρμογή στα κινητά όλων των πολιτών. Επιπλέον, με συντεταγμένη διαδικασία, δρομολογούμε την κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, μετά από 25 χρόνια εφαρμογής και δεκάδων τροποποιήσεων του νόμου-πλαίσιο 2725/1999, ενώ παράλληλα το νομικό μας πλαίσιο θα εμπλουτιστεί και θα εκσυγχρονιστεί”, τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε:
“Μέσα από τον διάλογο με όλους τους αθλητικούς φορείς, θα αφουγκραστούμε κάθε νέα, σύγχρονη τάση και όσα απαιτούνται για να συμβαδίζουμε με το σήμερα και το αύριο. Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας, φιλοδοξούμε το αθλητικό τοπίο με διαφάνεια και νομιμότητα να απλοποιηθεί και να είναι απόλυτα προσβάσιμο από όλους τους πολίτες από άκρη σε άκρη της χώρας.
Ακολούθως, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού ανέλυσε τα επτά βασικά σημεία της πολιτικής που θα αναπτυχθούν τους προσεχείς μήνες:
1. Αθλητικός Νόμος
– Κωδικοποίηση – Απλοποίηση Νομοθεσίας
– Επιτροπή Κωδικοποίησης (31.12.2024)
– Εθνικός Διάλογος για τον Αθλητικό Νόμο
– Hλεκτρονική Υποβολή προτάσεων μέχρι 28/2/2024
2. Ψηφιακός Μετασχηματισμός “e-Kouros”
– Ψηφιακός Αθλητικός Χάρτης
– MyKouros App
– Ηλεκτρονική υποβολή πιστοποιητικών – Νοικοκύρεμα, μείωση γραφειοκρατίας
3. Ασφαλείς και περιβαλλοντικά φιλικές αθλητικές εγκαταστάσεις
– Αθλητικές συναντήσεις σε ασφαλείς εγκαταστάσεις
– Προτεραιότητα η ενεργειακή αναβάθμιση σε 28 γήπεδα σε όλη την Επικράτεια
Διαφάνεια, λογοδοσία, αύξηση διαθέσιμων πόρων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις:
– Αξιοποίηση των 58 προτάσεων από την Εθνικής Αρχή Διαφάνειας
– Υπουργικές αποφάσεις για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση
– Χρηματοδότηση από τους Δήμους μόνο σε πιστοποιημένα σωματεία
– Aναμόρφωση των κριτηρίων του Χίλωνα – Ένταξη της νησιωτικότητας και της συνέπειας στα κριτήριά του
– Αύξηση κατά 11 εκατ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό των ΕΑΚ – Χίλωνας 17 εκ. ευρώ στις Ομοσπονδίες – Στοίχημα 64 εκατ. ευρώ
4. Άθληση για Όλους
– Νέο πλαίσιο Άθλησης για Όλους
– Sportspass
– Συνεργασία με ΚΕΔΕ για περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος Άθλησης για Όλους
5. Σχολικός και Πανεπιστημιακός Αθλητισμός
– Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Σχολικού Αθλητισμού με την υποστήριξη Καθηγητών Φυσικής Αγωγής
– Επέκταση Σχολικών Πρωταθλημάτων στα Γυμνάσια
– Ίδρυση δύο πιλοτικών Αθλητικών Σχολείων
– Υπεύθυνος Σχολών Πανεπιστημιακού Αθλητισμού
– Επιδίωξη για αύξηση κατά μία ώρα εβδομαδιαίως της γυμναστικής στα σχολεία
6. Καταπολέμηση φαινομένων βίας και χειραγώγησης
– Ενδυνάμωση και αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου
– Ενίσχυση και εξειδίκευση του πλαισίου λειτουργίας της ΔΕΑΒ
– Εφαρμογή προβλέψεων της σύμβασης Saint Denis για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού
– Ανάπτυξη Ψηφιακού Μητρώου Λεσχών Φιλάθλων και εξασφάλιση ελέγχου της νομιμότητας των εκλογικών διαδικασιών, της σύνθεσης του ΔΣ της Λέσχης και του Μητρώου των μελών της
– Σύσταση και λειτουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων
– Εμπέδωση της αθλητικής ακεραιότητας μέσω της Πλατφόρμας «ΕΠΑΘΛΑ» σε εφαρμογή της συνθήκης Macolin.
7. Ανάπτυξη του Αθλητισμού με κριτήρια
– Πλήρης καταγραφή αθλητικών εγκαταστάσεων στο “e-kouros” με τη συνεργασία των Δήμων
– Χωροταξικός σχεδιασμός στην ανάπτυξη των Αθλητικών Εγκαταστάσεων με κριτήρια βιωσιμότητας και σκοπιμότητας
– Ισχυρά αθλητικά σωματεία – Ούτε ένα αθλητικό σωματείο χωρίς αθλητική αναγνώριση
– Προγραμματική συνεργασία με Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Ολοκλήρωση μελέτης του εντός α’ τριμήνου 2024.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: “Το έργο το οποίο καλούμαστε να επιτελέσουμε υπό τις κατευθύνσεις του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού είναι πολύ σημαντικό. Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτήν την Ημερίδα Διαλόγου είναι ουσιαστικά, η κωδικοποίηση και η απλούστευση παραδείγματος χάριν της νομοθεσίας είναι μία οριζόντια ανάγκη του κράτους. Καλούμαστε λοιπόν να φέρουμε τους Νόμους, που είναι το “λογισμικό” της Δημοκρατίας, στο σήμερα. Και αυτό είναι κάτι που θα επιτευχθεί με διάλογο και με συνέργεια. Έχει ήδη γίνει μία εξαιρετική δουλειά με τα Μητρώα, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα μεγέθη για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Ειδικά για τα ψηφιακά συστήματα, για τα οποία ξέρετε ότι έχω μία ιδιαίτερη αγάπη, θα έλεγα ότι αξίζει κανείς να δει με προσοχή τη δουλειά που έχει αναπτύξει ο κ. Βρούτσης και η ομάδα του, στην κατεύθυνση μίας συμπαγούς στρατηγικής, που επιτελείται εδώ στο Υπουργείο μας και στον τομέα του Αθλητισμού”.
Στην τοποθέτησή του, ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σχετικά με όσα σχεδιάζονται τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο Υπουργείο Αθλητισμού, επισήμανε: “Χρειαζόμαστε σίγουρα τη συνεργασία των διοικήσεων των ΕΑΚ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να προχωρήσουμε άμεσα στην ανανέωση, βελτιστοποίηση και στον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπαίνουμε σε μια Ολυμπιακή χρονιά και είναι χρέος μας να κάνουμε τα πάντα ώστε να εξασφαλίσουμε και τους πόρους και τις συνθήκες προετοιμασίας όλων των ομάδων, κυρίως της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής ομάδας. Σε αυτόν τον αγώνα του εκσυγχρονισμού του αθλητισμού μας, είμαστε συμπαίκτες και πιστεύω ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία”.