Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ώρα 19:00, το Ίδρυμα Λ. & Ε. Μπελλώνια φιλοξενεί ρεσιτάλ κιθάρας από τον Νίκο Ζάρκο, ο οποίος θα ερμηνεύσει το έργο Caprichos de Goya, op. 195 (1961) του Ιταλού συνθέτη Mario Castelnuovo-Tedesco.

Νίκος Ζάρκος

Το έργο αποτελεί μία σειρά μουσικών απεικονίσεων εμπνευσμένων από τα ομώνυμα χαρακτικά του Ισπανού ζωγράφου Francisco Goya (1746-1828). Στις 80 χαλκογραφίες που κυκλοφόρησαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1799, βρίσκει αγωνιώδη έκφραση ο παράλληλος σκοτεινός κόσμος του ζωγράφου, τα άγρια, σαρκαστικά, βίαια και κυνικά οράματά του, “του καπρίτσιου και της επινόησης”, όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε.

Τη ζωντανή εκτέλεση από τον Νίκο Ζάρκο θα συνοδεύουν βίντεο από εννέα video art καλλιτέχνες, επιχειρώντας την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου διαλόγου ανάμεσα στο μουσικό και το εικαστικό έργο. Μέσα σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο με αναφορές από όλο το φάσμα της θεματολογίας των Caprichos και με αφορμή τα μουσικά συμβάντα, τα δεκαπέντε έργα video art επανεξετάζουν τους διαχρονικούς προβληματισμούς των Caprichos, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών πρακτικών, όπως η κινηματογράφηση, το animation, η ψηφιακή επεξεργασία, το κολάζ κ.ά.

Συντελεστές:
Σύλληψη-Μουσική ερμηνεία (κιθάρα): Νίκος Ζάρκος
Σύλληψη-Επιμέλεια: Φωτεινή Σαλμούκα
Video artists: Νάσια Καλαμάκη, Αθηνά Γεωργία Κουμελά, Μυρσίνη Νίκου, Ναταλία Παπαδοπούλου, Διονύσης Παππάς, Εύη Στάμου, Μαρία Σχινά, Μάγια Γαλάτεια Ταπεινού, Κωνσταντίνα Φόρου

Σάββατο 9/11 | Ώρα 19:00 | Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, Φηρά | Είσοδος δωρεάν

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here