Σαν σήμερα στη Σαντορίνη το 1930

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη του Ελ. Βενιζέλου στη Σαντορίνη, το 1930 | © Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα αντίγραφο από το αρχείο της Μαργαρίτας Σαμούρκα-Κουτσογιαννοπούλου

Ενενήντα χρόνια πίσω, σαν σήμερα, στις 4 Ιουλίου 1930 επισκέφθηκε τη Σαντορίνη ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι κάτοικοι του νησιού ενημερώθηκαν για την επικείμενη επίσκεψη τρεις μέρες νωρίτερα, μέσω τηλεγραφήματος, και ακολούθησαν πυρετώδεις προετοιμασίες για την άφιξή του.

Όπως εξιστορεί με σχετική ανάρτηση το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας, στις 8 το πρωί εκείνης της ημέρας, το ιστορικό ατμόπλοιο “ΑΦΟΒΟΣ” έφτασε στον Γυαλό στα Φηρά όπου υποδέχτηκε τον Βενιζέλο και την συνοδεία του πλήθος κόσμου που χαιρετούσε με μαντήλια και υψώνοντας τα καπέλα τους. Στην πρώτη λέμβο που πλησιάζει το “ΑΦΟΒΟΣ” επιβαίνουν γνωστοί Θηραίοι όπως οι Μπελλώνιας, Κουτσογιαννόπουλος, Δρακάκης και Βαρβαρήγγος που υποδέχονται τον Βενιζέλο με θέρμη.

Ο Βενιζέλος συνοδεύεται από υπουργούς, βουλευτές, δημοσιογράφους και τον γεωλόγο Λιάτσικα. Φτάνοντας στην προκυμαία θα ανέβει έφιππος όλο το κλιμακοστάσιο του όρμου των Φηρών. Το πλήθος του έχει προετοιμάσει μια πανηγυρική ανάβαση καθώς κόσμος κρέμεται από τις ταράτσες και τα μπαλκόνια για να παρακολουθήσει την άφιξή του και όλη την διαδρομή μέχρι την Μητρόπολη. Θα σταθεί για λίγο μπροστά στην Φάμπρικα και μπροστά από την Μητρόπολη και στην συνέχεια θα εισέλθει στη Μητρόπολη όπου θα τον υποδεχτεί ο Μητροπολίτης Θήρας Δανιήλ Δεναξάς. Ο σπουδαίος γιατρός και Πρόεδρος της Κοινότητας Φηρών Γεώργιος Κωβαίος προσφωνεί τον πρωθυπουργό καλωσορίζοντας τον στην Θήρα.

Η εφημερίδα «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» λίγες μέρες μετά την επίσκεψη, κυκλοφόρησε με εκτενές αφιέρωμα στην επίσκεψη του Βενιζέλου και με τον τίτλο: «Καλώς ήλθες πατέρα» | © Αρχείο Γεώργιου Βενετσάνου

Μετά την Μητρόπολη θα επισκεφθεί το αρχαιολογικό Μουσείο με την πρόσβαση στον κεντρικό δρόμο να είναι ιδιαίτερα δύσκολη από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί. Θα ακολουθήσει μια σύντομη στάση στην οικία του Ιωάννη Κουτσογιαννόπουλου, για συναντήσεις με Θηραίους πολιτικούς, εκπροσώπους φορέων, τον καθολικό Επίσκοπο και τον τοποτηρητή της Μητροπόλεως. Εξερχόμενος της οικίας Κουτσογιαννόπουλου θα απευθυνθεί στο πλήθος εξυμνώντας την πλούσια αρχαιολογική και γεωλογική ιστορία της Θήρας καθώς επίσης τον γειτονικό χαρακτήρα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης.

Σε ερώτηση για τα έργα αποπεράτωσης του νέου λιμανιού, ο Βενιζέλος ανέφερε πως είναι έργο της Λιμενικής Επιτροπής και πως αν υπάρχουν πόροι θα ολοκληρωθεί. Παράλληλα με τις επευφημίες, ακούστηκαν και κάποιες διαμαρτυρίες για τα έργα της Εθνικής οδού που είχαν σταματήσει προσωρινά και είχαν χάσει αρκετοί την δουλειά τους. Ο Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρέπει να κάνουν όλοι υπομονή και να αναλογιστούν πως σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, φέρνοντας για παράδειγμα την Αμερική με τους εκατομμύρια ανέργους (λόγω του Μεγάλου Κραχ του 1929). Μετά τις συναντήσεις και καθώς το πλήθος ακολουθούσε τον Βενιζέλο και την συνοδεία του σε κάθε τους βήμα, κατευθύνθηκαν και πάλι στο κλιμακοστάσιο για να επιβιβαστούν στο πλοίο “ΑΦΟΒΟΣ” και να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε Νάξο και Πάρο.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη