Σε μία εξαιρετικά σημαντική έκδοση προχώρησε το Ίδρυμα Λουκά & Ευαγγέλου Μπελλώνια. Πρόκειται για το βιβλίο “Σαντορίνη: 1204-1956, η ιστορία της αρχιτεκτονικής”, της δρ Κατερίνας Ριτζούλη, που ήδη κυκλοφορεί.

Η τέχνη του Σαντορινιού μάστορα, που με τα σπάνια υλικά της ηφαιστειακής γης δημιουργεί επί αιώνες, ανεπανάληπτα δείγματα αισθητικής και οργανικής ολότητας, συνιστά τη θεμελιώδη έρευνα του βιβλίου.

Χωρίζοντας το βιβλίο σε τρεις ιστορικές ενότητες, της βενετικής, της οθωμανικής και της νεοελληνικής περιόδου, η δρ Κατερίνα Ριτζούλη εξετάζει την αρχιτεκτονική που διασώθηκε μέσα από υφιστάμενα κατάλοιπα και γραπτές πηγές, εντοπίζει τα μοτίβα και τοποθετεί χρονικά κάθε πιθανή αλλαγή που έλαβε χώρα στην εξέλιξη της συγκλονιστικής αυτής τέχνης.

“Η ερευνήτρια-συγγραφέας παραθέτει μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη καταγραφή της αρχιτεκτονικής και οικοδομικής τέχνης των οικισμών του νησιού από την εποχή της Ενετοκρατίας μέχρι τον καταστροφικό σεισμό τπυ 1956, προβάλλοντας παράλληλα τη διαχρονικότητα του νησιού στο Αιγαίο και εις την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο κ. Νικόλαος Ε. Μπελλώνιας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Λουκά & Ευαγγέλου Μπελλώνια.

Το βιβλίο είναι σκληρόδετο και αποτελείται από 297 σελίδες με έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες. Η διάστασή του είναι 27,5 x 24 εκ.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Κλαίρη Παλυβού, την καλλιτεχνική επιμέλεια η Κωνσταντίνα Κάρδαρη και τη γλωσσική επιμέλεια η Κική Μπίρταχα.

Το βιβλίο κοστίζει 40 ευρώ και είναι διαθέσιμο στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Atlantea.


Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here