20.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Santorini Experience 2022 – Η επιστροφή!

Share

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, το Santorini Experience επέστρεψε δυναμικά, συγκεντρώνοντας στη Σαντορίνη, στις 23-25 Σεπτεμβρίου, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές που πήραν μέρος στις νέες εντυπωσιακές διαδρομές τρεξίματος και στην καθιερωμένη διαδρομή κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν δρομείς και κολυμβητές από 22 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία, η Τζαμάικα, η Ινδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Ο πολιτισμός της Σαντορίνης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Στόχος της φετινής διοργάνωσης ήταν, παράλληλα με την αθλητική δράση να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτιστικός πλούτος της Σαντορίνης, ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η Δαιδαλική Κόρη της Θήρας, το σπάνιο αριστούργημα της ελληνικής γλυπτικής του 7oυ αιώνα π.Χ., που ήρθε στο φως το 2000 από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να εκτίθεται στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Η Δαιδαλική Κόρη της Θήρας έδωσε το όνομά της και στη διαδρομή του Ημιμαραθωνίου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του φετινού Santorini Experience.

Στη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας / Από αριστερά: Αντιδήμαρχος Θήρας και Υπεύθυνη Πολιτισμού, Σοφία Κίτσου – Έπαρχος Θήρας, Χαράλαμπος Δαρζέντας – Δις χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη – Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας | Φωτογραφία: Angelos Zymaras @ Santorini Experience

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την Κόρη της Θήρας. Το “παρών” έδωσε και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, μαζί με τον Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα, την Αντιδήμαρχο Θήρας και αρμόδια για θέματα πολιτισμού, Σοφία Κίτσου και τον Έπαρχο Θήρας Χαράλαμπο Δαρζέντα.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ονόματα Παγκόσμιας Κλάσης στο Santorini Experience 2022

Σπουδαίοι αθλητές έδωσαν το “παρών” στη φετινή διοργάνωση, μεταφέροντας το μήνυμα του πολιτισμού που εκπέμπει η Δαιδαλική Κόρη της Θήρας σε όλο τον κόσμο. Στη Σαντορίνη βρέθηκαν:

  • Η δύο φορές χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ολυμπιονίκης του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
  • Η Ολλανδή, χρυσή και αργυρή Ολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια και 8 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Sharon van Rouwendaal.
  • Η Βρετανίδα, δύο φορές αργυρή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Jazz Carlin.
  • Ένα από τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού στίβου, ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης.
  • Ο Ελληνοαμερικανός υπεραμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης, που με τη συμμετοχή του πρόβαλε και διέδωσε το μήνυμα του αθλητισμού και του πολιτισμού της Σαντορίνης, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σε όλο τον κόσμο.

Νέες εντυπωσιακές διαδρομές στο τρέξιμο

Οι φετινές διαδρομές τρεξίματος ήταν δύο: Αυτή των 5 χλμ. “Αριστείδης Αλαφούζος” και αυτή του Ημιμαραθωνίου “Δαιδαλική Κόρη της Θήρας”.

Διαδρομή 5χλμ “Αριστείδης Αλαφούζος” στο Ακρωτήρι | Φωτογραφία Angelos Zymaras @ Santorini Experience

Την Παρασκευή 23/9 οι συμμετέχοντες στα 5χλμ “Αριστείδης Αλαφούζος” έτρεξαν δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης, στο Ακρωτήρι. Με αφετηρία την εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, οι δρομείς κατευθύνθηκαν προς τον Φάρο του Ακρωτηρίου, φτάνοντας στο δυτικότερο σημείο του νησιού και επέστρεψαν πάλι πίσω στον Άγιο Ραφαήλ για τον τερματισμό τους.

Από αριστερά: Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας και πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ελλάδος, Αντώνης Νικοπολίδης – Ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης – Η δις χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη | Φωτογραφία Mike Tsolis @ Santorini Experience

Στην εκκίνηση του αγώνα βρέθηκε η δις χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ολυμπιονίκης του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης, ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας και πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ελλάδος Αντώνης Νικοπολίδης και ο EuroLeague Legend Joe Arlauckas.

Στον αγώνα πήραν μέρος 66 άτομα. Πρώτος τερμάτισε ο Στέλιος Δρόσος Φραγκιάς σε χρόνο 00:18:19.

Το Σάββατο 24/9 πραγματοποιήθηκε ο Ημιμαραθώνιος “Δαιδαλική Κόρη της Θήρας” με εκκίνηση από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Οία, πέρασμα από τις μαγευτικές περιοχές του Ημεροβιγλίου και των Φηρών και τερματισμό πάλι πίσω στην Οία.

Ημιμαραθώνιος “Δαιδαλική Κόρη της Θήρας” | Φωτογραφία Elias Lefas @ Santorini Experience

Στον αγώνα συμμετείχαν 44 άτομα. Πρώτος τερμάτισε ο Απόστολος Κατσαβριάς σε χρόνο 01:21:35.

Οι δύο αγώνες δρόμου συνδιοργανώθηκαν με τον ΑΣ Ήφαιστο Θήρας και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων.

Η καλύτερη κολυμβητική διαδρομή στον κόσμο

Την Κυριακή 25/9 οι 62 συμμετέχοντες αθλητές κολύμπησαν στη μοναδική κολυμβητική διαδρομή ανοιχτής θαλάσσης “L & E Nomikos”, 1,5 μιλίου (2,4 χλμ) από το ηφαίστειο έως το παλιό λιμάνι των Φηρών. Τη διαδρομή έχει σχεδιάσει ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα με Ολυμπιακές και παγκόσμιες διακρίσεις στην κολύμβηση, Νίκος Γέμελος.

Εντυπωσιακή υποβρύχια λήψη από το SantoriniExperience 2022 / Sharon Van Rouwendaal και Δημήτρης Νέγρης | Φωτογραφία Elias Lefas @ Santorini Experience

Στον αγώνα έλαβαν μέρος  μεγάλα ονόματα του αθλητισμού, όπως η Ολλανδή χρυσή και αργυρή Ολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια και 8 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Sharon van Rouwendaal, που τερμάτισε και πρώτη σε χρόνο 00:32:45, η Βρετανίδα δύο φορές αργυρή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης Jazz Carlin, καθώς και αθλητές της εθνικής ομάδας κολύμβησης όπως οι Δημήτρης Νέγρης, Στελλίνα Απλαντή, Παναγιώτης Χιώτης, Μαρίνα Τριανταφυλλίδη και Μαρίνα Πάκου.

Τα αποτελέσματα όλων των αγώνων είναι διαθέσιμα εδώ.  

Διαφήμιση

Το Santorini Experience πραγματοποιήθηκε φέτος για 6η χρονιά και αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Θήρας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του τμήματος Αθλητικού Τουρισμού της ActiveMedia Group.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και με την έγκριση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Το Santorini Experience εντάχθηκε στις ελληνικές δράσεις του προγράμματος #BeactiveHellas 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη