“Σαντορίνη – προορισμός όλο το χρόνο”: Ξεκίνησε η υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Πέτρος Μ. Νομικός, το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιουνίου 2015, η παρουσίαση της πρωτοβουλίας “Σαντορίνη – προορισμός όλο το χρόνο”.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου κ. Νίκος Νομικός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μανώλης Καραμολέγκος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων κ. Βασίλης Ζαχαράκης παρουσίασαν το σκεπτικό και τις δράσεις της πρωτοβουλίας.

Παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, η Έπαρχος Θήρας κα Θεώνη Λειβαδάρου, η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Μπέττυ Χατζηνικολάου, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, η Γενική Διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αγνή Χρηστίδου, οι οποίοι αναφέρθηκαν με θετικά λόγια στην πρωτοβουλία αυτή της Σαντορίνης και πρότειναν συνέργειες για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Για την προοπτική και τις δυνατότητες να γίνει η Σαντορίνη προορισμόςγια όλο το χρόνο αναφέρθηκαν εμπεριστατωμένα από πλευράς συγκοινωνιακών συνδέσεων ο Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχιος Βασιλάκης και ο Εμπορικός Διευθυντής της Blue Star Ferries κ. Διονύσης Θεοδωράτος.

Στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και τη συμβολή τους στην πρωτοβουλία αναφέρθηκε διεξοδικά ο Προϊστάμενος της Εφορείας Κυκλάδων κ. Δημήτρης Αθανασούλης.

Στο Ηφαίστειο, στις γεωλογικές διαδρομές, στα μονοπάτια, στους παραδοσιακούς οικισμούς και στις αρχιτεκτονικές διαδρομές αναφέρθηκαν ο ηφαιστειολόγος κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης και η αρχιτέκτων κα Βούλα Διδώνη.

Το θέμα της οινογαστρονομίας, στη χειμερινή περίοδο, ανέπτυξαν ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Επιχειρηματίας Εστίασης, ο κ. Μάρκος Καφούρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και ο κ. Πέτρος Βαμβακούσης ως εκπρόσωπος των ιδιωτικών οινοποιείων Σαντορίνης.

Στα θέματα της κρουαζιέρας αναφέρθηκε ο κ. Αντώνης Καλούδης, Εκτελεστικό Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων

Τέλος στα θέματα των κρατήσεων και στην προβολή μέσω διαδικτύου αναφέρθηκαν ο κ. Μάρκος Γιαννησόπουλος- Area Manager Expedia και ο κ. Γιάννης Γιαννάτος Digital Marketing Specialist

Το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής ομιλίας του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου έχει ως εξής:

“Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση. Είναι μεγάλη τιμή για τη Σαντορίνη και για μένα προσωπικά που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας και παρευρίσκεστε εδώ.

Το 2015 φαίνεται ότι θα είναι και πάλι μια εξαιρετική τουριστική χρονιά για τη Σαντορίνη. Η επιτυχία και η απήχηση που έχουμε ως προορισμός, εκτός από τα εύσημα και την ικανοποίηση που μας προσφέρει, μας θέτει και μπροστά στις ευθύνες μας σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας. Είναι κάτι που δεν το παραγνωρίζουμε και δεν το υποτιμούμε και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μας δοθεί και πάλι η ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε και αυτό το θέμα.

Το ζήτημα της επιμήκυνσης της θερινής τουριστικής περιόδου και η δωδεκάμηνη “λειτουργία” των τουριστικών προορισμών έχει επανειλημμένα συζητηθεί τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο χωρίς όμως μέχρι σήμερα να βρεθεί σε φάση υλοποίησης. Οι λόγοι είναι πολλοί, οι περισσότεροι αντικειμενικοί, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν άμεση σχέση με το μοντέλο που ακολουθείται, εδώ και πολλές δεκαετίες, για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.

Η Σαντορίνη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την προσέλκυση επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των καταλυμάτων που λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια του έτους, με τη συνακόλουθη επίπτωση σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, της εστίασης, της διασκέδασης κλπ

Καθώς το μέσο μέγεθος, σε κλίνες, των καταλυμάτων στη Σαντορίνη είναι μικρό και η εκτός θερινής περιόδου λειτουργία τους δεν εμπεριέχει ιδιαίτερα αυξημένους επιχειρηματικούς κινδύνους, αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερες τουριστικές μονάδες θα είναι ανοικτές και στη χειμερινή περίοδο.

Στο παραπάνω συνδράμει ουσιαστικά το γεγονός ότι οι αεροπορικές συνδέσεις της Σαντορίνης με την Αθήνα, στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα είναι τουλάχιστον με τέσσερα μεγάλα αεροπλάνα καθημερινά (2 Aegean, 2 Ryanair), γεγονός που εξασφαλίζει την μεταφορά όσων επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί μας.

Επιπλέον η Σαντορίνη συνδέεται καθημερινά με τον Πειραιά, με αξιόπιστο πλοίο της Blue Star Ferries, που δίνει τη δυνατότητα της απρόσκοπτης μετάβασης στο νησί και εκείνων που θέλουν να διαθέσουν λιγότερα χρήματα για το ταξίδι τους.

Η Σαντορίνη, “γέννημα και θρέμμα του ηφαιστείου της”, είχε την τύχη να μην βασίσει τον τουρισμό της στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα”. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί, ιδιαίτερα αυτός του Ακρωτηρίου, οι μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί και η απίστευτη θέα της καλντέρας, οι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παραδοσιακοί οικισμοί, το διάσημο στην υφήλιο κρασί και η γαστρονομία αποτελούν τους πόλους έλξης των επισκεπτών του νησιού.

Οι “θησαυροί” αυτοί του νησιού, είναι εδώ όλο το χρόνο και απευθύνονται στον επισκέπτη που έχει ευρύτερα ενδιαφέροντα από τον “ήλιο και τη θάλασσα”. Πρόθεση μας είναι οι επισκέπτες να έρχονται στη Σαντορίνη όλο το χρόνο. Τα οφέλη θα είναι πολλά σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω: στη συνολική αύξηση των “ποιοτικών” επισκεπτών, στη βελτίωση των υποδομών και τουριστικών υπηρεσιών, στη σταθερή λειτουργία των επιχειρήσεων όλο το χρόνο, στη σμίκρυνση της εποχιακής ανεργίας, στην αύξηση του συνολικού εισοδήματος των κατοίκων του νησιού κ.ά.

Η καθιέρωση της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού σε όλη τη διάρκεια του έτους αποτελεί επιθυμία όλων των κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας “Σαντορίνη – Προορισμός όλο το χρόνο” δεν φανταζόμαστε ότι θα είναι μια εύκολη υπόθεση ούτε ότι θα εκπληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τον χειμώνα 2015-2016 θα είναι το ξεκίνημα. Τον χειμώνα 2016-2017 θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι και η πρωτοβουλία μας περισσότερο γνωστή. Τότε θα μετρήσουμε και την επιτυχία και τις προοπτικές.

Προκειμένου να υποστηρίξουμε τη νέα αυτή πρωτοβουλία θα αναλάβουμε μια σειρά δράσεις. Αναφέρω κάποιες από αυτές επιγραμματικά και μετά το τέλος της εκδήλωσης θα είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις.

– Δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου
– Προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη των μνημείων, όπως συζητήθηκε ήδη με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Κυκλάδων
– Ενέργειες για την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών της Σαντορίνης και της Θηρασίας
– Δημιουργία διαδικτυακού τόπου για την πολιτιστική κληρονομιά της Σαντορίνης – με φωτογραφίες, γκραβούρες, χάρτες έργα τέχνης, προφορική ιστορία του νησιού
– Δημιουργία πινακοθήκης. Ήδη υπάρχουν συλλέκτες και καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να παραχωρήσουν έργα τους.
– Υποστήριξη επιστημονικών εκδηλώσεων και συνεδρίων στη Σαντορίνη που θα πραγματοποιούνται 1/11 – 31/3. Ήδη φέτος το Νοέμβριο διοργανώνεται στο νησί μας συνέδριο της UNESCO με θέμα “Η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών”
– Μουσική εκδήλωση κάθε Κυριακή απόγευμα στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, από 15/11/2015 έως 15/3/2015
– Το κτήριο του πρώην κοινοτικού καταστήματος Έξω Γωνιάς, που βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης θα λειτουργήσει ως “Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης της Γεωλογίας του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης”
– Διεύρυνση του περιεχομένου της εκδήλωσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις αρχές Φεβρουαρίου, με θέμα “Ηφαίστειο, ο συγκάτοικός μας στη Σαντορίνη” ώστε να ενδιαφέρει και τους ξένους επισκέπτες του νησιού
– Πρόσκληση δημοσιογράφων, από τον χώρο του ειδικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στη διάρκεια του χειμώνα
– Κατασκευή μαρίνας στον Μονόλιθο (βρίσκεται στη φάση της προμελέτης)
– Αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Επαγγελματικού Λυκείου
– Ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού. Ήδη τα περισσότερα μονοπάτια έχουν σημανθεί και κυκλοφορεί και σχετικός χάρτης.
– Τα πανηγύρια του χειμώνα
– Μεγάλη εκδήλωση για την αλλαγή του χρόνου
– Αναδιάρθρωση δρομολογίων ΚΤΕΛ
– Πλήρης καταγραφή των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοικτές τον χειμώνα
– Έντυπο και ηλεκτρονικό υποστηρικτικό υλικό
– Αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού: Το Ακρωτήρι να παραμένει ανοικτό  και τις Δευτέρες”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη