Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π. το βιβλίο “Σαντορίνη, Τοπία του Νου”. Το βιβλίο αυτό είναι ένα μάθημα για τη Σαντορίνη, αλλά και ένα μάθημα από τη Σαντορίνη, καρπός των Ειδικών Θεμάτων Μορφολογίας “Μορφή και Κατοικησιμότητα – η περίπτωση της Σαντορίνης” στη Σχολή Αρχιτε­κτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την επιμέλεια του βιβλίου έχει η επίκουρη καθηγήτρια δρ Ρίβα Λάββα.

Εκπαιδευτικός στόχος του μαθήματος είναι η μελέτη, μέσω του σχεδιασμού, των [τοπο]μορφών της Σαντορίνης, έτσι όπως αναδύονται στο πολιτισμικό συνεχές του συγκρο­τήματος της Θήρας και της Θηρασιάς. Στον χώρο αυτό η μελέτη της κατοικίας ξεχωριστά από το περιβάλλον της είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς τοπίο και κατοίκηση συγχωνεύονται.

Στο βιβλίο πέραν της ενότητας “διαδασκαλία” περιλαμβάνονται εργασίες (projects) σπουδαστών Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. που εξιστορούν ένα ταξίδι εντός, προς τα νοερά τοπία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς. Με ερέθισμα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Σαντορίνης, αναδύονται μορφές και νοήματα που έχουν γεννηθεί τόσο από τις διεργασίες του ηφαιστειογενούς και σεισμικού υπεδάφους του νησιωτικού συμπλέγματος, όσο και ως συνθήκη κατοίκησης της πολύ ιδιαίτερης θηραϊκής γης. Η εικαστική απεικόνιση των εργασιών είχε παρουσιαστεί και στην ομώνυμη έκθεση που είχε φιλοξενηθεί το καλοκαίρι του 2018 στην Εστία Πύργου.

Σελίδες: 124
Διάσταση: 24,5×32 εκ
Εικόνες & Σχήματα: 132
Μαλακό εξώφυλλο

Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται για θέματα τοπίου και ειδικά του κατοικήσιμου τοπίου της Σαντορίνης και είναι διαθέσιμο από το eshop του Atlantea εδώ.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here