Περίπου 262.000 πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, μειωμένα κατά 13% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και κατά 27,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Τα χαρτονομίσματα που σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά παραχάραξης είναι αυτά των 20 και των 50 ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναλογούσαν στο 84,5% του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων. Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (96,7%) εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ αλλά εκτός ευρωζώνης (2,2%) και σε άλλα μέρη του κόσμου (1,1%).
“Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα να πέσει στα χέρια σας ένα πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων είναι πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ που κυκλοφορούν, ο οποίος αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ”, εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Το 2018 ο αριθμός και η αξία των χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά 5,6% και 5,2% αντίστοιχα. Σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από 22 δισ. χαρτονομίσματα ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισ. ευρώ.
Τρεις οι έλεγχοι εξακρίβωσης γνησιότητας
Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ ενθαρρύνουν πάντως τους πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τη λήψη τραπεζογραμματίων. Τα τρία χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι τα ακόλουθα:
- Στην αφή: Ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.
- Στο φως: Εμφανίζονται το παράθυρο και το υδατογράφημα με προσωπογραφία, καθώς και η ταινία ασφαλείας.
- Υπό γωνία: Στη λωρίδα ασημί χρώματος εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης σε ένα διαφανές παράθυρο και στον αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.