Τις ετήσιες περιοδικές μετρήσεις και δειγματοληψίες του ΙΜΠΗΣ για την παρακολούθηση των φυσικο-χημικών παραμέτρων του ηφαιστείου πραγματοποίησαν κατά το διάστημα 22-26/10 ο Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος ερευνητής του ΙΓΜΕ, ο κ. Χρήστος Μυλωνάς, τεχνικός του ΙΓΜΕ και οι Καθηγητές Orlando Vaselli και Barbara Nisi, από το Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας (Ιταλία).

Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών υλοποιήθηκαν:

1. Δειγματοληψία των θερμών ρευστών των ατμίδων της Νέας Καμένης, σε πέντε (5) διαφορετικά σημεία εκδήλωσής τους.
2. Μετρήσεις της θερμοκρασίας των ατμίδων
3. Λήψη καταγραφών και αντικατάσταση του ψηφιακού καταγραφικού της μέγιστης θερμοκρασίας των ατμίδων (εικόνα 1)

Εικόνα 1. Καταγραφή της μέγιστης θερμοκρασίας των ατμίδων της Νέας Καμένης, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2018.

4. Μετρήσεις της ροής από το έδαφος του διοξειδίου του άνθρακα, σε 79 σημεία στην κορυφή της Νέας Καμένης και σε 18 σημεία στη Θήρα, κατά μήκος των ενεργών γραμμών Κολούμπου και Καμένης
5. Καταγραφή της θερμικής κατάστασης του ανατολικού πρανούς του κεντρικού κρατήρα της νέας Καμένης (δίδυμος εκρηξιγενής χοάνη), με ψηφιακή κάμερα υπερύθρων
υψηλής ευκρίνειας (εικόνα 2).

Εικόνα 2. Απεικόνιση της θερμικής κατάστασης των ανατολικών πρανών του κεντρικού κρατήρα της Νέας Καμένης, με κάμερα υπερύθρων.

Τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων επιβεβαίωσαν την αδιατάρακτη κατάσταση ηρεμίας του ηφαιστείου. Οι αναλύσεις των θερμών ρευστών των ατμίδων θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here