Σε επαγρύπνηση η αστυνομία για τη “Μπλε Φάλαινα”

Μεγάλες διαστάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου φέρεται να έχει λάβει το φαινόμενο “Blue Whale Challenge” (πρόκληση “μπλε φάλαινα”), ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών, που διαδίδεται μέσω social media και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες σε όσους συμμετέχοντες (κυρίως έφηβοι) δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες.

Σε άλλες χώρες οι Αρχές έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax). Στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί προς το παρόν αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι συμμετέχοντες λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χριστεί ως “επικεφαλής”, προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά  επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών βαθμιαία αυξανόμενης δυσκολίας (π.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια, μέχρι και αυτοκτονία).

Η αστυνομία επισημαίνει στους γονείς, εάν υποπτευθούν πως το παιδί τους σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση “Μπλε Φάλαινα” ή σε παρόμοια, να επικοινωνήσουν άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Print Friendly, PDF & Email