ΙΜΠΗΣ: Σε κατάσταση ηρεμίας το Ηφαίστειο της Σαντορίνης

Οι επιστήμονες και τεχνικοί του κλιμακίου μέτρησης των εκλύσεων διοξειδίου από το έδαφος, στην κορυφή της Νέας Καμένης. Από αριστερά: Χρήστος Μυλωνάς (ΕΑΓΜΕ), Dr Barbara Nisi (CNR Italy), Prof. Orlando Vaselli (Florence University), Δρ Απόστολος Αρβανίτης (ΕΑΓΜΕ), Δρ Γιώργης Βουγιουκαλάκης (ΕΑΓΜΕ, ΙΜΠΗΣ)

Το Ηφαίστειο Σαντορίνης βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, όπως προκύπτει από μια σειρά μετρήσεων και εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, κατά το χρονικό διάστημα 25-31 Οκτωβρίου 2021, από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας και το Ιταλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο Καθηγητής ΑΠΘ και Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ Κώστας Παπαζάχος και ο Διευθυντής Γεωθερμίας ΙΓΜΕ και Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ Γιώργος Βουγιουκαλάκης, κατά το παραπάνω διάστημα έγιναν οι παρακάτω εργασίες:

Ο νέος σταθμός καταγραφής και μετάδοσης θερμοκρασιών σε τέσσερα σημεία, στην κορυφή της Νέας Καμένης

1. Εγκατάσταση ενός νέου σταθμού παρακολούθησης, συνεχούς καταγραφής και  τηλεμετάδοσης σε πραγματικό χρόνο της θερμοκρασίας των ατμίδων και του εδάφους στην κορυφή της Νέας Καμένης. Ο σταθμός παρακολούθησης που εγκαταστάθηκε, καταγράφει και μεταδίδει τη μέγιστη θερμοκρασία των ατμίδων της κορυφής, καθώς και τη θερμοκρασία τριών σημείων, κατά μήκος μιας τομής μήκους 30 μέτρων και σε ανατολική κατεύθυνση, με στόχο την ανίχνευση πιθανών μεταβολών στη θερμική κατάσταση του χώρου. Ο εξοπλισμός αυτός ανήκει στην ΕΑΓΜΕ, η οποία παρέχει ελεύθερη και συνεχή πρόσβαση στα δεδομένα που  καταγράφονται.

2. Δειγματοληψία των θερμών ρευστών που εκλύονται από τις ατμίδες και μετρήσεις  των φυσικο-χημικών παραμέτρων τους. Η δειγματοληψία των ρευστών που εκλύονται από τις ατμίδες πραγματοποιήθηκε σε 4 σημεία. Πρόκειται για την σταθερή περιοδική δειγματοληψία που πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το έτος. Δυστυχώς, για το προηγούμενο έτος (2020) δεν κατέστη δυνατή η δειγματοληψία, λόγω των προβλημάτων μετακίνησης εξαιτίας του COVID-19. Τα δείγματα που συλλέγονται αναλύονται στη συνέχεια στα εργαστήρια της Ιταλίας και οι τιμές συγκρίνονται με αυτές των προηγούμενων ετών, ώστε να διαπιστωθεί αν βρίσκονται στο φάσμα διακύμανσης των τιμών κατάστασης ηρεμίας του ηφαιστείου.

Αριστερά: Η τοποθέτηση του αγωγού των αισθητήρων θερμοκρασίας στην κορυφή της Νέας Καμένης – Δεξιά: Θερμική εικόνα της διαδρομής εγκατάστασης του αγωγού των αισθητήρων θερμοκρασίας στο έδαφος της κορυφής της Νέας Καμένης

3. Μετρήσεις της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος, τόσο από την  περιοχή των ατμίδων και θερμών εδαφών στην κορυφή της Νέας Καμένης, όσο και από τις περιοχές της Θήρας που διέρχονται οι ενεργές ηφαιστειο-τεκτονικές γραμμές του Κολούμπου και της Καμένης. Οι μετρήσεις της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος, πραγματοποιούνται επίσης σε ετήσια τουλάχιστον βάση και σε ένα προκαθορισμένο δίκτυο σημείων μέτρησης, με στόχο επίσης την εκτίμηση της κατάστασης ηρεμίας του ηφαιστείου.

4. Αποτύπωση με κάμερα υπέρυθρων ακτίνων της θερμικής κατάστασης του όλου  χώρου της κορυφής της Νέας Καμένης. Η αποτύπωση αυτή επαναλαμβάνεται επίσης ανά έτος και έχει τον ίδιο στόχο με τις προηγούμενες εργασίες.

“Οι τιμές που προέκυψαν από όλες τις μετρήσεις κυμαίνονται στο φάσμα των τιμών κατάστασης ηρεμίας του ηφαιστείου”, καταλήγει το ΙΜΠΗΣ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη