Σε κρίσιμο σημείο η εξάπλωση του Covid-19

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού Covid-19 εκτός της Κίνας τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνει το σήμα συναγερμού που εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας, θεωρούν οι ειδικοί που ζητούν ενίσχυση της επιφυλακής.

“Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης, σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης του ιού”, δηλώνει ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Την Παρασκευή, ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους εξέπεμψε σήμα κινδύνου. “Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα”.

Έτσι, εστίες της επιδημίας εμφανίσθηκαν και εξελίχθηκαν με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες στη Νότια Κορέα, το Ιράν (όπου καταγράφονται 8 θάνατοι σε 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα) ή στην Ιταλία, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί 3 θάνατοι και περί τα 150 κρούσματα σε 11 πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

“Οπουδήποτε στον κόσμο” προειδοποιούν οι επιστήμονες
“Είναι αυτό που ονομάζεται μετάβαση σε στάδιο μετάδοσης στο πλαίσιο της κοινότητας (εκτός νοσοκομείου)”, εξηγεί ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ του Ινστιτούτου Παστέρ. “Αυτό καθιστά τον έλεγχο πολύ πιο δύσκολο και αφήνει να διαφανεί κίνδυνος εισαγωγής από άλλες εστίες εκτός της Κίνας”.

Τέτοια είναι η περίπτωση των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν σε Λίβανο και Καναδά και προήλθαν από την ιρανική εστία. Όσο για τη μολυσματική εστία στην Ιταλία, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τη διαδικασία της προσβολής του “ασθενούς 1”, από τον οποίο έγινε η διασπορά της νόσου.

“Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο”, προειδοποιεί ο καθηγητής Σριντάρ.

Η γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ, του King’s College του Λονδίνου, επισημαίνει επίσης τη δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας. “Αυτό αφήνει ανοικτή την υπόθεση μετάδοσης μέσω ασυμπτωματικού ατόμου ή με ελαφριά συμπτώματα”, λέει η γιατρός, που θεωρεί “επιτακτικό και οι άλλες χώρες να λάβουν υπόψη τους αυτές τις καταστάσεις, να ενισχύσουν την εποπτεία των ατόμων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι” και να φροντίσουν για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης.

Φρένο στις εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία από το Υπ. Υγείας
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν προς τη γειτονική χώρα.

Η κα Κεραμέως δήλωσε σχετικά: “Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας”.

Σύσκεψη στο Υπ. Υγείας
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε απόψε (23/2) στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κοροναϊό. Όπως αποφασίστηκε, δε θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές. Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε επίσης να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, τις πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη