Οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του 2018 ανά την επικράτεια τα ρεκόρ θερμοκρασίας, βροχόπτωσης και ταχύτητας ανέμου, τα οποία αποτυπώνονται στον παρακάτω χάρτη.

Σε ό,τι αφορά στον πίνακα με τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης, οκτώ από τις θέσεις της δεκάδας καταλαμβάνονται από περιοχές του Νοτίου Αιγαίου. Η Σαντορίνη έπεσε φέτος στην 7η θέση του σχετικού πίνακα με 259 mm, αν και πέρσι που βρισκόταν στην 5η θέση, η αντίστοιχη τιμή ήταν 265 mm!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παρακάτω στοιχεία που καταγράφηκαν:

  • Η αθροιστική βροχόπτωση των 494 mm που καταγράφηκε στο Θεολόγο Φθιώτιδας το διήμερο 29-30/9/2018, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη βροχόπτωση διημέρου που έχει καταγραφεί από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ στα σχεδόν 14 χρόνια λειτουργίας του. Μάλιστα τα 444 mm από αυτά καταγράφηκαν σε σύνολο 24 ωρών.
  • Η βροχόπτωση των 74 mm σε 2 ώρες που καταγράφηκε στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης στις 10/5/2018 και η βροχόπτωση των 102 mm σε 1.5 ώρα που καταγράφηκε στα Βριλήσσια Αθηνών στις 26/7/2018, αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης που έχουν καταγραφεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Με πληροφορίες από το www.meteo.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here