Γαλάζια Ελευθερία: Σημαντικά αυξημένα τα ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών σε Σαντορίνη και Σύρο

Η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” στα 19 μεγάλα νησιά προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, με το εμβόλιο της Johnson & Johnson να προσφέρεται σε όλους τους ενήλικες κατοίκους, όπως έκανε γνωστό κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανέφερε μάλιστα τη Σαντορίνη ως χαρακτηριστικό παράδειγμα νησιού όπου επιταχύνθηκε ο εμβολιασμός στο πλαίσιο της “Γαλάζιας Ελευθερίας”, καθώς το ποσοστό ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέβηκε από το 11% στο 25%. Σημαντική αύξηση είχαν και τα ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών στη Σύρο, από το 12% στο 23%.

Για την εβδομάδα που διανύουμε στα περισσότερα από αυτά τα νησιά είναι κατειλημμένα τα ραντεβού σε ποσοστό άνω του 90%. Πέντε όμως νησιά καταγράφουν αρκετά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής και τα ραντεβού είναι κατειλημμένα κατά 35%. Τα νησιά αυτά είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλονιά.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικία
Συνολικά σε όλη τη χώρα, σήμερα έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31%, ενώ 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.

Αναλυτικά ανά ηλικιακή ομάδα, τα ποσοστά συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ως εξής:

85+: 65% με τουλάχιστον μία δόση, 69% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
80-84: 66% με τουλάχιστον μία δόση, 70% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
75-79: 76% με τουλάχιστον μία δόση, 81,75% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
70-74: 66% με τουλάχιστον μία δόση, 76% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
65-69: 57,5% με τουλάχιστον μία δόση, 76,35% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
60-64: 59% με τουλάχιστον μία δόση, 70,5% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
55-59: 40,5% με τουλάχιστον μία δόση, 66% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
50-54: 41,2% με τουλάχιστον μία δόση, 61% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
45-49: 26% με τουλάχιστον μία δόση, 56% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
40-44: 21% με τουλάχιστον μια δόση, 45% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού

Από τις 26/5 ανοιχτά ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τους 35-39 ετών
Την Τετάρτη 26 Μαΐου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), όπως έκανε γνωστό κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Προηγήθηκε το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών για όλα τα εμβόλια, την περασμένη Παρασκευή 21 Μαΐου και μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί περισσότερα από 145.000 ραντεβού. Θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία για τους πολίτες 30-34 ετών.

Μ. Θεοδωρίδου: Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει, μεταξύ 6-12 μηνών μετά τη νόσηση
Μια δόση εμβολίου αρκεί για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό απεφάνθη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει πλέον σε όσους νόσησαν να κάνουν μια δόση του εμβολίου μετά από 6-12 μήνες από τη νόσηση, ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Μέχρι και τώρα το σχήμα περιλάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού και για όσους είχαν νοσήσει, όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες μελέτες, η διάρκεια των εξουδετερωτικων αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά, τόνισε. Τώρα γνωρίζουμε ότι ξεπερνά τους 12 μήνες.

Άλλη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η κα Θεοδωρίδου δείχνει ότι τα εμβόλια τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, καθώς μετά τις δύο δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική.

Τέλος, τόνισε πως είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες και επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη