Σημαντικές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα – Δορυφορική εικόνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σημαντικό επεισόδιο μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr παρουσιάζει τα κατακόρυφα προφίλ των συγκεντρώσεων της σκόνης σήμερα Μ. Τετάρτη 24/4 σε έξι περιοχές της χώρας, όπως υπολογίστηκαν από το προγνωστικό μοντέλο του WRF-CHEM.

Κλικ για μεγέθυνση

Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Με σκιαγραφημένες περιοχές τονίζονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι πιο σημαντικές κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα (πχ Κέρκυρα και Καλαμάτα), ενώ στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος. Επιπροσθέτως, στη Νότια Ελλάδα (Ηράκλειο και Αθήνα) το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη).

Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες, κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η παραπάνω δορυφορική εικόνα από το πρωί της Μ. Τετάρτης 24/4, ώρα 11:00, δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας, που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει μέχρι το Μ. Σάββατο 27/4.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here