Στην εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας, που εξαπατούσε εκατοντάδες πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οδηγήθηκε πρόσφατα η Αστυνομία.

Ο αρχηγός της σπείρας αφού λάμβανε από τους συνεργούς του τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους και παρουσιαζόταν συνήθως ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος, ενημερώνοντας τους ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών, προερχόμενων από προγράμματα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων (ΕΣΠΑ) για ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων κλπ. Στη συνέχεια, με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους παράλληλα ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από τη δράση αυτή οι συλληφθέντες αποκόμισαν περιουσιακό όφελος που αγγίζει τις 600.000 ευρώ, από 65 περιπτώσεις εξαπάτησης που εξιχνιάστηκαν, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις εξαπατήσεων.

Η εξάρθρωση της πολυμελούς σπείρας ξεκίνησε με 15 συλλήψεις από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου. Ο 42χρονος αρχηγός της σπείρας είναι έγκλειστος φυλακών για παρόμοια αδικήματα και μάλιστα δρούσε μέσα από τις φυλακές, τηλεφωνώντας στα θύματα και συντονίζοντας την δράση των μελών της σπείρας. Τους τελευταίους δέκα μήνες είχε στρατολογήσει 47 περιφερειακά μέλη της σπείρας. Για την επικοινωνία με τα μέλη της σπείρας και τα θύματα, ο 42χρονος είχε εισαγάγει παράνομα μέσα στις φυλακές που κρατείτο, τουλάχιστον έξι συσκευές κινητών τηλεφώνων και περίπου δέκα κάρτες συνδέσεων με στοιχεία κατόχων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να μην εντοπίζεται εύκολα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΚΛΟΣ”, η οποία κατ’ επανάληψη είχε προειδοποιήσει τα μέλη της για τέτοιου είδους πρακτικές, επαναλαμβάνει στους καταλυματίες:

  • Να είναι προσεκτικοί με τηλεφωνήματα από “επενδυτική εταιρεία” που τους ζητάει το email τους.
  • Να μην παραλαμβάνουν και να μην πληρώνουν επί αντικαταβολή φάκελο, από άγνωστο σε αυτούς αποστολέα.
Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here