Αλ. Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Καταργείται ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μηνιαίως, καθώς και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) που λάμβαναν οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών, ώστε από τον Φεβρουάριο να έχουν όλοι ως κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά το σημερινό (28/1) υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο βήμα που έρχεται ως επιστέγασμα της δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και ως επιστέγασμα μιας σειράς επιτυχιών στον χώρο της εργασίας, όπως είναι:

– Η μείωση της μαύρης εργασίας από το 20% το 2014 στο 9% το 2018, μέσα από τις εντατικές προσπάθειες του ΣΕΠΕ και σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων.

– Η επαναφορά του καθεστώτος προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, “δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων”.

– Η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με τη δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου αποτελεί “μια εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία, που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες, σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των ανισοτήτων και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα μεταφραστεί άμεσα σε τόνωση της ζήτησης, άρα τόνωση της πραγματικής οικονομίας”.

[adning id="140783"]

Αύξηση επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή της στον Alpha η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 01/02/2019 διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:

  • Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€  (αύξηση 11%).
  • Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).
  • Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%).
  • Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).
  • Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.
  • Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.
  • Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.
  • Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.
  • Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.
[adning id="140783"]

Ενστάσεις από ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ

Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

“Είχαμε επισημάνει ότι μία αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς την λήψη άλλων ελαφρυντικών μέτρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις, δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 € θα πρέπει να συνοδευτεί με πρωτοβουλίες προς δυο κύριες κατευθύνσεις. Η πρώτη από αυτές σχετίζεται με την διεύρυνση του αφορολογήτου ποσού για τους μισθωτούς έτσι ώστε το διαθέσιμο εισόδημα τους να ανταποκρίνεται σε αυτή την αύξηση. Η δεύτερη πρωτοβουλία σχετίζεται με την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως για παράδειγμα η άμεση κατάργηση της επιπλέον εισφοράς 1% επί των ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 97 του Ν. 4387/2016.”

Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)

“Η ΕΣΕΕ πάντοτε αποτιμούσε με θετικό τρόπο και δεν είδε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπό δύο όμως προϋποθέσεις:

  1. Η αύξηση να είναι σταδιακή –μέχρι το 2022- και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και της αγοράς.
  2. Να είναι σε θέση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να την αντιμετωπίσουν, με μία αντίστοιχη ουσιαστική μείωση στο μη μισθολογικό κόστος”

Κοινή δήλωση από Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί. Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:

  • Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.
  • Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.
  • Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας”
[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη