Στα τέλη Μαΐου το άνοιγμα των ραντεβού των 30-44 ετών με όλα τα εμβόλια

Μ. Θεοδωρίδου: Δεν σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όσο υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και των υπερηλίκων

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου θα ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44 που μέχρι στιγμής έχουν δυνατότητα εμβολιασμού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή ενημέρωση για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19. Αρχικά θα ανοίξει η ηλικιακή εβδομάδα 40-44 και θα ακολουθήσουν ανά 5ήμερο οι ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-34.

Πρόσθεσε επίσης πως είναι πιθανό να ανοίξουν τον Ιούνιο τα ραντεβού και για τις ηλικίες 25-29 ετών και 18-24 ετών, αφού πρώτα αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού για τους 30+ και αφού εξασφαλιστούν οι αναμενόμενες δόσεις του Ιουνίου.

Το πλάνο των παραδόσεων
Μέσα στον Μάιο η Ελλάδα αναμένει 2,15 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Pfizer, 350.000 από την Moderna, 220.000 από την Johnson & Johnson και αναμένεται επιβεβαίωση για επιπλέον 80.000 δόσεις. Από την AstraZeneca αναμένεται η επιβεβαίωση των παραδόσεων ώστε να φτάσουν τις 450.000.

Ο κος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε επίσης πως η απόφαση της Κομισιόν να μην ανανεώσει τη συμφωνία με την AstraZeneca για την επόμενη χρονιά δεν επηρεάζει σε τίποτα τις παραδόσεις του 2021 και πως όλοι έχουν κάνει ή έχουν κλείσει την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν εξασφαλισμένη και τη δεύτερη.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικία
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.740.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.

Αναλυτικά ανά ηλικιακή ομάδα, τα ποσοστά συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ως εξής:

85+: 63% με τουλάχιστον μία δόση, 68% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
80-84: 64% με τουλάχιστον μία δόση, 69% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
75-79: 73% με τουλάχιστον μία δόση, 80% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
70-74: 59% με τουλάχιστον μία δόση, 75% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
65-69: 42% με τουλάχιστον μία δόση, 75% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
60-64: 54% με τουλάχιστον μία δόση, 68% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
55-59: 23% με τουλάχιστον μία δόση, 62% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
50-54: 17% με τουλάχιστον μία δόση, 57% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού
45-49: 11% με τουλάχιστον μία δόση, 50% συνυπολογίζοντας και όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού

Αναφερόμενος και στα ποσοστά των εμβολιασθέντων υγειονομικών, ο κος Θεμιστοκλέους είπε ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% του λοιπού προσωπικού, ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία το 88% των γιατρών, το 62% των νοσηλευτών και το 63% του λοιπού προσωπικού.

Μ. Θεοδωρίδου: Δεν σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων και των υπερηλίκων
Πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της Covid-19 η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε πως ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για τα παιδιά είναι μικρός και γι’ αυτό ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος.

Επανέλαβε ότι υπάρχουν μελέτες της εταιρείας Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που αναμένεται να εγκριθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση ότι “αυτό δε σημαίνει ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών”. Το εμβόλιο στα παιδιά έχει ως κύριο στόχο την ανοσία και τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “ας μη σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ακόμη και των υπερήλικων”.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών δε θα είναι υποχρεωτικός, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα εμβόλια, πλην αυτών που απαιτούνται για να πάει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη