20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στην Ειρήνη Γιωργουδιού ο τίτλος “European Young Chef 2019”

Share

Τον τίτλο της καλύτερης Ευρωπαίας νέας σεφ “European Young Chef 2019” απέσπασε η 24χρονη Ροδίτισσα Ειρήνη Γιωργουδιού που συμμετείχε στον διαγωνισμό, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Οκτωβρίου στη Ρόδο και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 σε συνεργασία με το IGCAT Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τέχνης και Τουρισμού.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού που ο τίτλος έρχεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο των νέων σεφ και την συστηματική δουλειά που γίνεται για την ανάδειξη της γαστρονομίας των νησιών.

Η ταλαντούχα νεαρή σεφ, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων Δωδεκανήσου, εξασφάλισε το πρώτο βραβείο με το πιάτο “12 Elements”, κερδίζοντας τις εντυπώσεις της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Το πιάτο βασίστηκε σε δώδεκα συστατικά από τα νησιά της Δωδεκανήσου και ήταν μια σφυρίδα με μπάμιες, ζαφορά, ξηρομυζήθρα και οκτώ ακόμα υλικά, σερβιρισμένα σε ένα πήλινο σκεύος που φέρνει την παράδοση τετ α τετ με τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη. Το πιάτο ήταν ένας “εκρηκτικός” συνδυασμός των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας, ενώ η ιστορία που το συνόδευσε ήταν εξίσου στοιχείο θεμελιώδες και καθοριστικό του τελικού αποτελέσματος.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Jure Dretnik από τη Σλοβενία με το πιάτο “Lunch of Mowers”, και την τρίτη ο Hans Kjellsson από τη Δανία με το πιάτο “The Taste of Home”. Οι εννέα φιναλίστ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προέρχονταν από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία, τη Δανία, την Ολλανδία, και τη Ρουμανία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ειρήνη Γιωργουδιού από την Ελλάδα-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το πιάτο “12 Εlements”
  • Paul Vlad Răhăian από τη Ρουμανία, με το πιάτο “The Transylvanian Landscape”
  • Vic Tosseram από την Ολλανδία, με το πιάτο “Cheeky Beans in Green, Vic Tosseram”
  • Hans Kjellsson από τη Δανία, με το πιάτο “The Taste of Home”
  • Rui Meira από την Πορτογαλία, με το πιάτο “A ‘Mantenca’ do Lar Minhoto (Keeping Minho‘s Home)”
  • Mariona Rodà από την Ισπανία, με το πιάτο “Autumn Walk into the Catalan Woods”
  • Clara Florit από την Ισπανία, με το πιάτο “Noodles with Ray Textures”
  • Jure Dretnik από τη Σλοβενία, με το πιάτο “Lunch of Mowers”
  • Bernardo Calvo από την Πορτογαλία, με το πιάτο “O Bacalhau, a Calega e o Alho (Codfish, Galician Kale and Garlic)

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου-Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 ως Πρόεδρος, η Dr. Diane Dodd από τη Μεγάλη Βρετανία executive director του IGCAT (Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), οι Chef Andreas Bjerring (Δανία), Francisco Guitard (ΗΠΑ), Dorian Lungu (Ρουμανία) και η Ulla-Alexandra Mattl από τη Γαλλία.

“Είμαι πολύ υπερήφανος που μέσα σε διάστημα τριών ετών, οι νεαροί σεφ του Νοτίου Αιγαίου, ανεβάζουν την Περιφέρειά μας και τη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, στην κορυφή της Ευρώπης. Η Ειρήνη Γεωργουδιού, με το ταλέντο και την αφοσίωσή της, κέρδισε επάξια το βραβείο του καλύτερου νεαρού σεφ της Ευρώπης, μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία υψηλού επιπέδου, απαιτήσεων και ανταγωνισμού και έφερε για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού τον τίτλο στο Νότιο Αιγαίο. Η καταξίωση της ίδιας είναι και καταξίωση για τη δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια μας, δουλειά που επιβραβεύεται, αναγνωρίζεται από τους ειδικούς του χώρου σε όλη την Ευρώπη και αποδίδει.

Η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου-Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 επενδύει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της. Το μέλλον μας καθώς και η διατήρηση των παραδόσεών μας είναι στα χέρια τους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Η Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής και Πρέσβειρα του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019” κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συμπλήρωσε:

“Η γευστική μνήμη μεταφέρθηκε μέσω του νεωτερισμού. Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία στη γαστρονομική παράδοση του κάθε τόπου και τη βιωσιμότητά της δημιουργώντας τους μελλοντικούς πρεσβευτές της τοπικής παραγωγής, φράση που συμπυκνώνει τις εξαιρετικά υψηλές προδιαγραφές της δουλειάς των συμμετεχόντων ηλικίας από 18-28 ετών. Δεν ήταν εύκολη η επιλογή του νικητή αφού το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Η ιστορία που συνόδευε το κάθε πιάτο ήταν καθοριστική γιατί υπογράμμιζε ουσιαστικά τον πλούτο των γεύσεών του. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντας και στην Ειρήνη μας που έφερε πάλι πίσω τον τίτλο στα νησιά μας, μετά τον Σταμάτη Μισομικέ”.

Την επιμέλεια και διοργάνωση της Τελετής Απονομής είχε η Επικεφαλής της Επιτροπής Νότιο Αιγαίο Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 κ. Χάϊντι Λαζάνη και τα μέλη της Επιτροπής κ. Σουσάννα Τριανταφύλλου, Τάνια Ρούσσου και Δημήτρης Πασχαλίδης.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη