Στις αρχές Ιουνίου η έναρξη του προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”

Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”, στην οποία θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα.

Οι παλιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου. Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, όμως η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, δηλαδή όσο πιο μεγάλο το εισόδημα τόσο μειώνεται η επιδότηση, ενώ όσο πιο μικρό, τόσο αυτή αυξάνεται. Εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, ο κος Σκρέκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ο κος Σκρέκας συμπλήρωσε πως αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν νέο μηχανισμό που αποσυνδέει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με του φυσικού αερίου, στην οποία και οφείλεται επί της ουσίας η “έκρηξη” στις τιμές, διευκρινίζοντας πως “δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής. Θα εφαρμοστεί. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί, οι λογαριασμοί στους καταναλωτές θα έρθουν χαμηλότεροι και αυτό έχει σημασία, να έρθει ένας λογαριασμός που να έχει μια τιμή που να είναι προσιτή”.

Σημείωσε ακόμη πως Ελλάδα δεν μπορεί να εκμηδενίσει ένα πρόβλημα από μόνη της, όμως απορροφά ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Απορροφά το 85% της αύξησης για τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, και το 82% για 1.250.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το 90-95% των αγροτών. “Από την 1η Ιουλίου προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον από αυτό ερχόμαστε και βάζουμε με επιπλέον επιδοτήσεις και ένα πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής”, επεσήμανε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη