Στον υψηλό βαθμό απορρόφησης των πόρων του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014-2020”, ο οποίος έχει κατατάξει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών Περιφερειών, εστίασε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το συνέδριο, ως τελευταίο της τρέχουσας δημοτικής θητείας, έλαβε απολογιστικό χαρακτήρα, με τον Περιφερειάρχη να αποδίδει τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους δημάρχους των νησιών.

Ειδικότερα, ο κ Χατζημάρκος τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι 2η στην Ελλάδα στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με ποσοστό 21%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο πανελλαδικό όρο του 17%. Το ποσοστό αυτό επετεύχθη παρά την υποστελέχωση της ίδιας της Περιφέρειας και των δήμων, αλλά και παρά την αδυναμία δημοπράτησης έργων, για ένα πολύ μεγάλο διάστημα της τρέχουσας θητείας, λόγω των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις.

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση, για την οποία είπε πως “μας στοίχισε, μας τραυμάτισε, μας πονάει”, ο κ. Χατζημάρκος επέστησε την προσοχή στο ακροατήριο των αυτοδιοικητικών, λέγοντας ότι το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο στο μέλλον, λόγω των νέων χρηματοδοτήσεων, για νέα έργα, που εισρέουν στο Νότιο Αιγαίο. Παράδειγμα έφερε τα 57 νέα έργα του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου καθώς και το Πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση που θα δοκιμάσει τις αντοχές συνολικά της αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της υποστελέχωσης, θα είναι η αναμενόμενη εντός του 2019 απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλαγής των κριτηρίων κατάταξης των Περιφερειών. Βάσει αυτής, το Νότιο Αιγαίο παύει να ανήκει στην κατηγορία των Πιο Ανεπτυγμένων Περιφερειών (Μore Developed Regions) και επανέρχεται στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transition Regions), κάτι που μπορεί να επιφέρει ακόμη και διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι καλοδεχούμενες καθώς συμβάλλουν στην επίτευξη του κυρίαρχου στόχου για το Νότιο Αιγαίο, που λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικά θέσης του και λόγω ιστορικής συγκυρίας, είναι η θωράκισή του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “αυτό που χρειάζεται σήμερα το Νότιο Αιγαίο είναι θωράκιση, αντανακλαστικά, ετοιμότητα, που πρέπει να έχουν τα νησιά μας, σε αυτήν την ιστορική περίοδο που εισερχόμαστε. Πρέπει να έχουμε την εγρήγορση που απαιτείται από το διακύβευμα της εποχής”.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here