20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο “θα ξεκινήσει” η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Σαντορίνη

Share

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το “από τα λόγια στην πράξη” έχει μεγάλη απόσταση. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για “μεγάλα” λόγια και “μεγάλες” πράξεις.

Ήταν Ιούνιος του 2020, στη Σαντορίνη, όταν στελέχη της Κυβέρνησης, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξήγγειλαν την άμεση εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), με βάση το οποίο θα προσδιορίζονταν και καίριας σημασίας έργα για το νησί, όπως το νέο λιμάνι και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε και η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου βρίσκεται στο “θα ξεκινήσει”. Ο διαγωνισμός έφτασε τελικά να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 και ο ανάδοχος ορίστηκε στις αρχές Απριλίου του 2022. Έκτοτε η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση του ΕΠΣ.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ο Δήμος Θήρας λέει “το ΕΠΣ αποτελεί απαραίτητο και ιδιαίτερα σημαντικό θεσμικό εργαλείο, προκειμένου να υλοποιηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σαντορίνης. Είναι αυτό που θα καθορίσει το πρότυπο χωρικής οργάνωσης του νησιού, τις χρήσεις γης, τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα, αλλά και τη χωροθέτηση των μεγάλων έργων υποδομής που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό”.

Οι διαδικασίες όμως αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά εξαιρετικά χρονοβόρες, την ίδια ώρα που το νησί έχει αγγίξει τα όριά του.

Ακόμα και αν ξεκινούσε η εκπόνηση του ΕΠΣ σήμερα, η παράδοσή του θα ήταν 14 μήνες μετά, δηλαδή τον Αύγουστο του 2023. Μετά τις εθνικές εκλογές και λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. Και να μην ξεχνάμε ότι μετά την σύνταξή του θα πρέπει να γίνει και νόμος του κράτους. Άγνωστο πόσο επιπλέον χρονικό διάστημα θα χρειαστεί…

Μέχρι τότε τι γίνεται;

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη