22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συλλογή των πρώτων δειγμάτων ξενικών ειδών στον βυθό της Σαντορίνης

Share

Το ξενικό είδος του λεοντόψαρου εντοπίστηκε και συλλέχθηκε πρόσφατα στον βυθό της Σαντορίνης. Το λεοντόψαρο είναι από τα ψάρια που προέρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και εισέβαλαν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Θεωρούνται χωροκατακτητικά είδη και προκαλούν σημαντικά οικολογικά προβλήματα, όπως ο εκτοπισμός αυτόχθονων ειδών, η απώλεια γονότυπων, η αλλαγή της δομής των αυτόχθονων κοινοτήτων, η αλλαγή των τροφικών πλεγμάτων κ.ά.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν και παραδόθηκαν προς μελέτη από το Santorini Active Volcanic Environment και με τη βοήθεια αλιέων, στο πλαίσιο του προγράμματος “Φά’ το πριν τα φάει” της iSea, που στοχεύει στην καταγραφή και μελέτη της βιολογίας των ξενικών ειδών, ώστε να δοθούν λύσεις που θα μετριάσουν τη διατάραξη που προκαλούν στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund. Στο πλαίσιο του προγράμματος, σε δέκα νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο, Νάξο, Κέα, Αμοργό, Άνδρο, Ανάφη, Πάρο και Σύρο) υπάρχουν σημεία συλλογής δειγμάτων ξενικών ειδών. Πολίτες-επιστήμονες μπορούν να παραδώσουν ξενικά είδη με στόχο την περαιτέρω μελέτη τους, ενώ υπάρχουν και οδηγίες πώς οι ίδιοι να συλλέξουν τα απαραίτητα δείγματα, διευκολύνοντας έτσι την επιστημονική μελέτη.

Τοπικός πρεσβευτής του προγράμματος και σημείο διαλογής στη Σαντορίνη είναι το Santorini Active Volcanic Environment.

Ακολουθεί υποβρύχιο βίντεο από τη στιγμή που εντοπίστηκε το λεοντόψαρο στα νερά της Σαντορίνης, όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Santorini Active Volcanic Environment στο Facebook.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη