Για τους αριστοκράτες φίλους του στη Βενετία, ο δούκας Κριστιάνο Μπαρότσι ήταν “ένας από εμάς”, απόγονος μιας οικογένειας ευγενών που πάει πίσω οκτώ αιώνες.
Στα παλάτια τους και στις πολυτελείς τους βίλες, ο 70χρονος Μπαρότσι ήταν ένας ευπρόσδεκτος φιλοξενούμενος που έδειχνε έντονο ενδιαφέρον για τους πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους τους. Ο λόγος για ένα τέτοιο ενδιαφέρον, όπως τώρα αποδεικνύεται, δεν ήταν ο θαυμασμός των έργων αλλά μάλλον μια εκτίμηση για το πώς θα τους έκλεβε.
Για τον Μπαρότσι, ο οποίος λέει ότι κατέχει τον τίτλο του “Πρίγκιπα της Σαντορίνης”, υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο αρχηγός μιας συμμορίας που άρπαξε 41 έργα ζωγραφικής, μαζί με αντίκες και πολύτιμα έπιπλα, από τα σπίτια των ευκατάστατων φίλων του.
Με μια περίτεχνη απάτη, που βγαίνει κατευθείαν από το σενάριο της ταινίας “Υπόθεση Τόμας Κράουν”, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο Μπαρότσι, αφού προσδιόριζε το στόχο, έβγαζε μια ψηφιακή φωτογραφία του πίνακα, την εκτύπωνε και αντικαθιστούσε τον αρχικό με τον ψεύτικο.
Οι κλοπές φαίνεται ότι συνεχίζονταν για μια δεκαετία, κατά την οποία οι ιδιοκτήτες των έργων δεν είχαν αντιληφθεί ότι τους είχαν ληστέψει.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το έμπειρο μάτι του Μπαρότσι εντόπιζε έργα που κρέμονταν σε τοίχους με ανεπαρκή φωτισμό και όπου τα αντίγραφα δε θα μπορούσαν εύκολα να ανιχνευθούν.
Τα μέλη της συμμορίας αποτελούνταν από δύο μπάτλερς από τη Σρι Λάνκα, που εργάζονταν για τα θύματα, ο Κλαούντιο Mella, ένας σύμβουλος της περιφερειακής υπηρεσίας μνημείων και έργων τέχνης, ο οποίος εκτιμούσε τους πίνακες και ο Claudio Celadin, ένας ειδικός στην ψηφιακή φωτογραφία.
Η έρευνα άρχισε όταν ένας από τους μπάτλερ, στο πλαίσιο έρευνας για μία άλλη υπόθεση, ομολόγησε τη συμμετοχή του στις κλοπές έργων τέχνης.
Ο Μπαρότσι αρχικά κατέφυγε στο Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας στην Καραϊβική, αλλά επέστρεψε στη Βενετία την περασμένη εβδομάδα και παραδόθηκε στην αστυνομία.
Πηγή: Η εφημερίδα Sunday Times
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]