Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκόλλησης του προσαραγμένου πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ SATELLITE IMAGE 2020 MAXAR TECHNOLOGIES

Οι ανεπιτυχείς μέχρι τώρα προσπάθειες για να αποκολληθεί το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει μπλοκάρει εδώ και τέσσερις ημέρες τη Διώρυγα του Σουέζ, διεκόπησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής 26/3 και θα συνεχιστούν το Σάββατο 27/3, αναφέρουν πηγές των αρχών της Διώρυγας.

Η τελευταία απόπειρα αποκόλλησης του πλοίου έγινε την Παρασκευή μετά από εργασίες βυθοκόρησης για την απομάκρυνση 20.000 κυβικών μέτρων άμμου από τη βολβοειδή πλώρη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/SUEZ CANAL AUTHORITY

Το Ever Given, μήκους 400 μέτρων και βάρους άνω των 220.000 τόνων, έπλεε την περασμένη Τρίτη με προορισμό το Ρότερνταμ, προερχόμενο από την Ασία και προσάραξε χτυπημένο από ριπή αέρα μόλις είχε περάσει την νότια είσοδο της διώρυγας. Σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, το συμβάν οφείλεται σε αμμοθύελλα, με ανέμους 40 κόμβων, ένα φαινόμενο συνηθισμένο αυτήν την περίοδο του έτους στην Αίγυπτο, που προκάλεσε πρόβλημα ορατότητας.

Έκτοτε, η Διώρυγα απ’ όπου εκτιμάται πως περνάει σχεδόν το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, έχει κλείσει. Το περιστατικό έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση με δεκάδες πλοία να περιμένουν αποκλεισμένα στα δύο άκρα του καναλιού και στην περιοχή αναμονής στο κέντρο της Διώρυγας, καθώς και σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις πετρελαίου και άλλων προϊόντων.

Σχετικά με πιθανές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με ενεργειακά προϊόντα, εξαιτίας του συμβάντος, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδια στελέχη του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων: “Δεν έχουμε προγραμματισμένη αγορά αργού από τον Περσικό Κόλπο τον επόμενο μήνα. Ως εκ τούτου, ο εφοδιασμός των διυλιστηρίων του ομίλου μας δεν θα επηρεασθεί από το συμβάν στη διώρυγα του Σουέζ”. Στο ίδιο πνεύμα, πηγές του ΔΕΣΦΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού της αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου (το οποίο μεταφέρεται με πλοία) στη Ρεβυθούσα, προσθέτοντας ότι το επόμενο φορτίο ΥΦΑ αναμένεται από τις ΗΠΑ.

Καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να αποκολληθεί το πλοίο και να ανοίξει και πάλι η Διώρυγα, ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk και η γερμανική Hapag-Lloyd αναφέρουν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκτρέπουν τα πλοία τους, ώστε να περνούν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μια παράκαμψη πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων γύρω από την αφρικανική ήπειρο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη