ΕΟΔΥ: Συνοπτικός οδηγός για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία

Ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα έναν συνοπτικό οδηγό που περιγράφει ανά περίπτωση πώς θα γίνεται η προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, πώς θα γίνεται η αντιμετώπιση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, αλλά και η διαχείριση των στενών επαφών τους.

Αναλυτικά, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρουν:

– Προσέλευση: Με αρνητικό αποτέλεσμα στους συστηματικούς προληπτικούς ελέγχους

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα προσέρχονται στα σχολεία με 3 self test που θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 24ώρου. Aπό 17 Ιανουαρίου και έπειτα, θα πραγματοποιούν 2 self test 24ωρου ανά εβδομάδα.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό, τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστροφή κανονικά στο σχολείο.

Aνεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test ή PCR εντός 48ωρου και ένα self test εντός 24ωρου. Από 17 Ιανουαρίου και έπειτα θα κάνουν 2 rapid test ή PCR 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

– Αντιμετώπιση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματoς Covid-19

Απομόνωση για όλους (ανεξάρτητα από ιδιότητα και ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού) για τουλάχιστον 5 ημέρες.

Προϋποθέσεις για επιστροφή στο σχολείο
Τα συμπτωματικά άτομα, μετά την την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο εφόσον πληρούνται:
– Κλινικά κριτήρια, δηλαδή απυρεξία για περισσότερες από 24 ώρες και βελτίωση συμπτωμάτων και
– Διαγνωστικά κριτήρια, δηλαδή οι μαθητές/τριες και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό να έχουν αρνητικό self test την 6η μέρα, ενώ οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό να έχουν αρνητικό rapid test την 6η μέρα.

Τα ασυμπτωματικά άτομα, μετά την πάροδο τουλάχιστον 5 ημερών από το θετικό τεστ μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο εφόσον πληρούνται τα παρακάτω διαγνωστικά κριτήρια:
– Μαθητές/τριες και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό με αρνητικό self test την 6η ημέρα.
– Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό με αρνητικό rapid test την 6η ημέρα.

Σημειώνεται ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.

– Αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19

Α. Σχολικές επαφές

1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
2. Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ
– Στους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό παρέχεται ένα self test, επιπλέον των δύο υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test.
Συνολικά διενεργούνται τρία self test σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
– Στους ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό παρέχονται 2 rapid test και 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test των μαθητών και rapid test των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού.
Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής:
– Mαθητές/τριες: rapid test τις ημέρες 0-1 και 5 και self test και τις ημέρες 2, 3 και 4.
– Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: Rapid test τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5 και self την ημέρα 3.

Β. Ενδοοικογενειακές επαφές

– Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
2. Υποβάλλονται σε τεστ
— Σε μαθητές/τριες παρέχεται 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test. Συνολικά διενεργούνται 3 self test σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
— Εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό υποβάλλονται σε rapid test ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

– Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των 6 μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

1. Καραντίνα για 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα
2. Επιστροφή στο σχολείο με αρνητικό self test οι μαθητές/τριες και rapid test ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρα από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Σημειώνεται πως για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Δείτε τον συνοπτικό οδηγό του ΕΟΔΥ εδώ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη