Σ. Τσιόδρας: Σύνθετο δίλημμα το άνοιγμα των σχολείων

Ν. Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία

Τέσσερα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε κατά την αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.840, εκ των οποίων το 55,1% αφορά άνδρες. Επίσης, τα 616 σχετίζονται με με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.475 είναι σχετιζόμενα με άλλο γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 22 (9 γυναίκες, 13 άνδρες) και έχουν διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Επίσης, 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε θάνατος, επομένως οι θάνατοι συνολικά παραμένουν στους 165, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Τα τεστ που έχουν διενεργηθεί είναι 136.001.

Όπως τόνισε ο κος Τσιόδρας, οποιαδήποτε τυχόν νέα αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων θέλει 15-20 ημέρες για να φανεί, προσθέτοντας πως “είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται με μια καλή πορεία προς το παρόν”. Τόνισε δε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια επιτυχία όλων μας που προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τα μέτρα, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως “έπεσε κατά 80% η κυκλοφορία του ιού καθώς οι Έλληνες έδειξαν τεράστια συμμόρφωση κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού”. Ο κος Τσιόδρας συνέστησε ακόμα να περιμένουμε άλλες 15-20 ημέρες για να πούμε με σιγουριά αν οι μεμονωμένες σκηνές συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε παραλίες, πλατείες και ΜΜΜ, έχουν συμβάλει κατά κάποιο τρόπο σε νέα διασπορά του ιού.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί Έλληνες έχουν εκτεθεί στον ιό, επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ότι αυξήθηκε η ανοσία του πληθυσμού, καθώς υπήρξε μικρή κυκλοφορία του ιού στη χώρα. “Ούτε ανοσία της αγέλης έχουμε. Έχουμε χαμηλή ανοσία” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πορεία της νόσου στη χώρα μας “είναι καλή όπως προκύπτει και από την πορεία των δεικτών που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε”.

Σχετικά με το πιθανό άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για ένα “σύνθετο δίλημμα”, τονίζοντας πως κατά τη γνώμη του “το όφελος είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους” και προσθέτοντας πως “ότι και να συστήσει η Επιτροπή ή να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση θα την πάρει ο καθένας για το παιδί του, με βάση και τις οικογενειακές συνθήκες στις οποίες ζει αυτό το παιδί και εάν υπάρχουν στο περιβάλλον του ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας”. Όπως πρόσθεσε, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει αν είναι 100% ασφαλές για ένα παιδί να επιστρέψει στο σχολείο, αλλά γνωρίζει πως τα παιδιά έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τη νόσο, νοσούν ηπιότερα και υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό – όπως και σε άλλες ιώσεις και λοιμώξεις που ενδέχεται να κινδυνεύσουν. “Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν συμβαίνει ή ότι δεν θα συμβεί σε μας, αλλά είναι πάρα πολύ σπάνιο, η πιθανότητα είναι πολύ μικρή”, τόνισε ο κος Τσιόδρας, εξηγώντας ότι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:
– Υπάρχει μια κρυφή ανισότητα στη μάθηση και στην εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν στις πιο φτωχές οικογένειες, η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης λειτουργίας των σχολείων.
– Υπάρχει ένα κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, σε χαμένη γνώση. Σε μελέτες του εξωτερικού φάνηκε ότι αρκετά παιδιά είτε δεν είχαν καλή πρόσβαση στα μαθήματα είτε δεν τα παρακολουθούσαν τα διαδικτυακά μαθήματα.
– Επίσης αναγνωρίζονται όλο και περισσότερες επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική κατάσταση των μαθητών με εμφάνιση άγχους και απομόνωσης από τους φίλους τους και εθισμού στο διαδίκτυο.
– Υπάρχουν ακόμα και οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία
Επίσης, σημαντική παράμετρος όπως είπε ο κος Τσιόδρας είναι να γνωρίζει κάποιος τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι σε απομόνωση, σαφώς και είναι πιο ασφαλές απ’ ότι αν συναντά τους φίλους του και μη τηρώντας τα μέτρα, παίζει στη γειτονιά και στις πλατείες, καθώς έτσι εκτίθεται σε ένα περιβάλλον λιγότερο ασφαλές.

Αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία από τον ΠΟΥ σχετικά με την παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, είπε ότι ήδη δοκιμάζονται οκτώ διαφορετικά εμβόλια σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε φάση ΙΙ. Μιλώντας για την πιο πρόσφατη προσπάθεια που γίνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ, είπε ότι το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία και έχει ως στόχο να χορηγείται σε ανθρώπους ηλικίας 55-70 ετών και από 71 ετών και άνω σε δύο δόσεις με διαφορά 4 εβδομάδων. “Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν δύο διαφορετικές δόσεις του εμβολίου. Στην υψηλότερη δόση παρατήρησαν πιο ισχυρά αντισώματα. Βέβαια οι ερευνητές πάντα επιλέγουν τη χαμηλότερη δόση που προκαλεί λιγότερες παρενέργειες”, ανέφερε ο κος Τσιόδρας τονίζοντας ότι μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. Αν όλα πάνε καλά, όπως είπε, “τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε αποτελέσματα”. Ωστόσο επεσήμανε ότι ακόμη κι αν βγει ένα εμβόλιο θα αργήσει πολύ ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους.

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε πως οι αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από 1/6 θα ληφθούν τη Δευτέρα 25/5, οπότε και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Τη Δευτέρα ανοίγουν επίσης οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των σχετικών κανόνων

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ανέφερε ότι το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Μιλώντας για το δεύτερο κύμα της στρατηγικής, αυτό της άρσης των περιοριστικών μέτρων, είπε ότι προχωρά ομαλά και σταθερά, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη