Σαντορίνη: Τα αποτελέσματα του παράκτιου καθαρισμού στον Μονόλιθο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής 18/4 ο παράκτιος καθαρισμός στην παραλία του Μονόλιθου, ο πρώτος στο πλαίσιο συνεργατικών δράσεων που προγραμματίζει η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, για τον έλεγχο και την καθαριότητα των παραλιών του νησιού.

Τα ευρήματα αφορούν κυρίως σε πλαστικά μιας χρήσης και μικρά πλαστικά άνω των 2,5 εκατοστών που κυριαρχούν στο περιβάλλον και εντείνουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αντικείμενα και υλικά που συνήθως γίνονται αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, λόγω του μικρού μεγέθους τους, αναμειγνύονται με μεγάλη ευκολία με την παράκτια άμμο και ταξιδεύουν με τον πρώτο κυματισμό στους ωκεανούς.

Για εκπαιδευτικούς λόγους, η δράση στόχευσε σε αυτά και έγινε συλλογή πληροφοριών, καταγραφών και παρατηρήσεων. Συνολικά απομακρύνθηκαν από την παραλία 28,5 κιλά μικρών επιβλαβών ρύπων, αναδεικνύοντας τη μεγάλη δυσκολία στην περισυλλογή τους.

Καταγράφηκε η μεγάλη μίξη ρύπων που προέρχονται από τον θαλάσσιο κυματισμό, με ρύπους που μεταφέρονται από τους ισχυρούς ανέμους της χειμερινής περιόδου. Μικρή ήταν η ποσότητα απορριμμάτων από τη θερινή χρήση της πλαζ του Μονόλιθου. Παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν επίσης μικρές αλλά σημαντικής έκτασης επαγγελματικές απορρίψεις, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη γειτνίαση της παραλίας με το αλιευτικό καταφύγιο.

Στη δράση συμμετείχαν 10 εθελοντές. Στο τέλος έγινε ενημέρωση και συζήτηση για τη ρύπανση από τα πλαστικά μιας χρήσης και προτάσεις για τον περιορισμό της χρήσης τους στην καθημερινότητά μας.

Οι δράσεις συνεχίζονται και το επόμενο Σαββατοκύριακο 24-25 Απριλίου με έναν υποβρύχιο κι έναν παράκτιο καθαρισμό αντίστοιχα.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη