Θέματα υγείας: Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

thilasmos_dikaiomaΑπό τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Πριν λίγες ημέρες και με αφορμή τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, έγινε και στην Σαντορίνη αντίστοιχη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Εμπορείου, με συμμετοχή αρκετών μαμάδων και μικρών παιδιών, ο αριθμός των οποίων ελπίζουμε να αυξηθεί στα επόμενα χρόνια, διαδίδοντας το πόσο ωφέλιμος είναι ο θηλασμός.

Είναι λοιπόν μια αφορμή να τονίσουμε τα γνωστά οφέλη του μητρικού θηλασμού για την περίπτωση που κάποιες μητέρες δεν έχουν πλήρως κατανοήσει.

Ας ξεκινήσουμε με την αναφορά των ωφελειών για τα παιδιά:
– Προφύλαξη από τις αλλεργίες
– Καλύτερη πνευματική ανάπτυξη
– Καλύτερη ψυχική ανάπτυξη
– Προστασία από μολύνσεις
– Καλύτερη οδοντοφυΐα και ανάπτυξη μυών και οστών προσώπου
– Προφύλαξη από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, λιγότερα περιστατικά νεογνικού ίκτερου και μειωμένος κίνδυνος νεογνικού θανάτου

Εκτός από αυτές τις σημαντικές αυτές ωφέλειες υπάρχουν και άλλες μικρότερες όπως το ότι το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο και άρα με λιγότερα επεισόδια εντερικών κολικών. Έχει λιγότερους δερματικούς ερεθισμούς στην περιοχή της πάνας διότι το μητρικό γάλα ευνοεί την ανάπτυξη γαλακτοβακίλλων στο έντερο με αποτέλεσμα να έχουν τα κόπρανα το ιδανικό pH για λιγότερους ερεθισμούς. Τέλος η διάσπασή του και ο μεταβολισμός του, δεν ζορίζουν νεφρά και ήπαρ.

Αν πάμε τώρα στα οφέλη της μητέρας, θα δούμε ότι και αυτά δεν είναι λίγα:
– Προστασία από καρκίνο μαστού και ωοθηκών
– Πιο σπάνια κρούσματα οστεοπόρωσης
– Ταχύτερη επαναφορά της μήτρας μετά τον τοκετό
– Μεγαλύτερο «δέσιμο» μητέρας και βρέφους
– Και τέλος το μητρικό γάλα είναι φτηνό, έχει ανά πάσα στιγμή ιδανική θερμοκρασία, έχει ιδανική σύσταση και είναι πάντα διαθέσιμο!

Αφορμή του άρθρου όπως είπα και παραπάνω ήταν η εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού. Θα αναφέρω την προσωπική μου άποψη, η οποία είναι πως το κύριο μέλημα είναι ο μητρικός θηλασμός και σε δεύτερο λόγο το θέμα του δημόσιου. Εννοείται πως η κοινωνία (όχι μόνο η δική μας) κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της και ενώ αποδέχεται διάφορες γυναίκες, κυρίως διάφορες καλλιτέχνιδες, να μην φορούν σχεδόν τίποτα σε δημόσιες εμφανίσεις, προβάλλοντας το στήθος τους δημόσια, με εμάς να εκφράζουμε τον θαυμασμό μας γι’αυτό, την ίδια ώρα αν μια μητέρα θηλάσει το παιδί της σε δημόσια θέα, το κατακρίνουμε!

Να τονίσω βέβαια εδώ πως για λόγους ηρεμίας του βρέφους και κανόνων καθαριότητος, καλά θα είναι τα γεύματα του παιδιού να προσπαθούν οι μητέρες να του τα παρέχουν σε ώρες που μπορούν να έχουν την ησυχία και τον χώρο που χρειάζεται. Όμως αν το παιδάκι πεινάσει ή δεν έχει μπορέσει η μητέρα να επιστρέψει σε ιδανικό μέρος, είναι αδιανόητο να μην μπορεί να επιτελέσει το ύψιστο αυτό καθήκον της, το να θρέψει δηλαδή το παιδί της, σε κάποιο δημόσιο χώρο, προσπαθώντας πάντα και αυτή να τηρεί στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού του εαυτού της πρωτίστως.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις σεμνοτυφίες, ας αγκαλιάσουμε τις μητέρες που θηλάζουν και ας διαδώσουμε παντού τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, που εάν απαιτηθεί, μπορεί να γίνει και δημόσια.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο της Σαντορίνης


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη