Τρακαρισμένο αυτοκίνητο
Photo by Clark Van Der Beken on Unsplash

Είναι άνδρας, ηλικίας κυρίως 17-35 χρόνων, δεν φορά ζώνη ασφαλείας ενώ οδηγεί, ταυτόχρονα πίνει, παραβιάζει όριο ταχύτητας και STOP, μιλά στο κινητό, στέλνει μηνύματα, ενώ τέλος δεν ξέχνα να παρκάρει παράνομα! Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα παραβάτη οδηγού, που ευθύνεται σημαντικά για τα τροχαία, το προφίλ του οποίου σκιαγραφούν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης 21/10 στη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων.

Μερίδιο ευθύνης στα τροχαία ατυχήματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν και οι γυναίκες οδηγοί, οι οποίες σε μερικές παραβάσεις φαίνεται να “συναγωνίζονται” τους άνδρες.

“Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος και να σβήσουμε -όπως κάναμε με το κάπνισμα- τη θλιβερή πρωτιά που έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό είναι το πρώτο δείγμα γραφής” τόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, κατά την παρουσία των στοιχείων της πανελλήνιας έρευνας.

Η επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι στην διάθεση της  Πολιτείας, φορέων αλλά κι οποιουδήποτε θέλει να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος” ανέφερε ο κος Μπεχράκης, απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό  Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 28/8/2020 έως 9/9/2020 και συμμετείχαν 1.600 άτομα (άνδρες και γυναίκες) ηλικίας 17 ετών και άνω από το σύνολο των αστικών και αγροτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Βασικό ερώτημα στους συμμετέχοντες ήταν πόσες φορές τους τελευταίους τρεις μήνες παραβίασαν τις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας όσον αφορά:

 • Tη χρήση ζώνης ασφαλείας: Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 24% οδήγησαν από μια έως δέκα φορές χωρίς ζώνη ασφαλείας! Τα πρωτεία έχουν οι επαγγελματίες οδηγοί!
 • Υπέρβαση ορίου ταχύτητας: Το παραβίασαν σε ποσοστό 49%, με πρώτους τους μοτοσικλετιστές και δεύτερους τους επαγγελματίες
 • Επιτάχυνση για να περάσουν με πορτοκαλί φανάρι: Πάτησαν γκάζι αντί για φρένο  πάνω από τους μισούς, το 54%. Από αυτούς το 56% ήταν άνδρες και 52% γυναίκες
 • Παραβίαση STOP: ποσοστό 6%. Δυστυχώς οι περισσότεροι ήταν επαγγελματίες
 • Τη χρήση αλκοόλ: το 13% οδήγησε έχοντας κάταναλώσει πάνω από ένα ποτό
 • Κινητό και οδήγηση: το 49% μιλούσε και οδηγούσε κρατώντας το κινητό στο χέρι. Οι μοτοσυκλετιστές πρώτοι, με δεύτερους τους επαγγελματίες.
 • Να στέλνει ή να διαβάζει μήνυμα στο κινητό: το 10% είχε αφήσει το τιμόνι και ασχολιόταν με το κινητό
 • Προγραμματισμός GPS κατά την οδήγηση: σε ποσοστό 18% το ξέχασαν πριν ξεκινήσουν
 • Παραβίαση λωρίδας έκτακτης ανάγκης: οι “βιαστικοί” έφτασαν σε ποσοστό 7%
 • Οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς κράνος: ποσοστό 35%
 • Παράνομο παρκάρισμα: ποσοστό 15%, ενώ το 21% ανέφερε ότι διπλοπάρκαρε

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας κατέχει “τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε με το υψηλότερο ποσοστό σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι ηλικίας 17-35 ετών” όπως ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Υφυπουργός κος Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Οικονόμου (Παγκόσμια Τράπεζα), το οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα ανέρχεται στο 1-3% του ΑΕΠ κάθε κράτους. Στην Ε.Ε. ετησίως δαπανάται ποσό ύψους €160 δισ., το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες άνω των 3 δισεκατομμυρίων Ευρώ!

Για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να βελτιωθούν συντονισμένα όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα: οδηγός – όχημα – οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα απαιτείται:

 • η αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης των οδηγών,
 • η σταδιακή αντικατάσταση των οχημάτων,
 • η καθιέρωση του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής,
 • η ενίσχυση των μεθόδων τεχνικής επιτήρησης οδικής συμπεριφοράς αλλά και της αστυνόμευσης με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως π.χ. ραντάρ,
 • περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου,
 • η σύσταση ενός ενιαίου φορέα κεντρικού συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Καταλήγοντας ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως “Σημαντικότερη όμως προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής στην οδική ασφάλεια είναι η καλλιέργεια κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας στα παιδιά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει μελλοντικά η κοινωνική αντίληψη για το σοβαρό αυτό πρόβλημα” άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κος Μπεχράκης τονίζοντας πως “έτσι έγινε και με το κάπνισμα, όταν το παιδί έλεγε μπαμπά μη καπνίζεις, τώρα πρέπει να μάθει να λέει μπαμπά μη τρέχεις …“.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος ανέφερε πως “ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με φορείς έχει ως κύριο στόχο να λάβει μέτρα για τα τροχαία για πρόληψη, προστασία και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα οδικής ασφάλειας“.

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here