Covid-19: Τάσεις σταθεροποίησης στη χώρα, αλλά εξαιρετικά υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το lockdown

Υπάρχει τάση σταθεροποίησης της επιδημίας στη χώρα, αλλά το επιδημικό φορτίο παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Αν και το γενικευμένο lockdown φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μείωσης του επιδημικού κύματος με την ατομική μας προσπάθεια και τις προσωπικές μας θυσίες, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα δεδομένα από αναλύσεις που γίνονται ανά εβδομάδα, δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και την Β. Ελλάδα, ενώ οι αυξητικές τάσεις συνεχίζονται στη Θεσσαλία.

Η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στις εκτιμήσεις του ΠΟΥ ότι στην Ευρώπη τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά και στο κακό νέο ότι “το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές και το δια ταύτα είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο”. Επικαλέστηκε επίσης τις δηλώσεις του διευθυντή του ΠΟΥ, ότι αν η χρήση της μάσκας φτάσει στο 95% του πληθυσμού, ίσως τα lockdown δεν θα χρειάζονται πια.

Τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Β. Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή των οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια, η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος προκαλεί ανησυχία, επισήμανε η κα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι η χαλαρή συμπεριφορά έστω και λίγων εν μέσω lockdown και η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων οδηγεί τόσο στη συνεχιζόμενη διασπορά, όσο και στην καθυστέρηση της ύφεσης του πανδημικού κύματος.

Ωστόσο, καθημερινά, όπως είπε, γίνονται προσπάθειες αύξησης των τεστ που διενεργούνται κυρίως σε περιοχές με υψηλό φορτίο, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση των συμπτωματικών κρουσμάτων που μπορεί να συνεχίσουν την διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι από αρχές Οκτωβρίου οι επιστήμονες περίμεναν “ραγδαία αύξηση της μετάδοσης του ιού προς το τέλος Οκτωβρίου”, χωρίς να ήταν δυνατό να προβλεφθεί με ακρίβεια το χρονικό σημείο. Σύμφωνα με τον κο Μαγιορκίνη, η Αττική αυτή την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με περαιτέρω συρρίκνωση του δείκτη Rt. Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερ-πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερ-μετάδοσης που βίωσε προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο καθηγητής, παραμένει η αναστροφή των ρόλων, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετική επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη την διάρκεια της πανδημίας, κάτι που καταδεικνύει ότι ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία και τις εξάρσεις της είναι δευτερεύων.

Υπογράμμισε δε, ότι ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα την δομή της ελληνικής οικογένειας, δηλαδή πέρασε αρχές Νοέμβρη από την ομάδα των 20-30 στις μεγαλύτερες γενιές και αυτή η εξάπλωση συντηρείται εντός των νοικοκυριών. “Ελαχιστοποιήστε τις επαφές με τους ηλικιωμένους των οικογενειών σας”, τόνισε.

Έχουμε έναν πραγματικά πόλεμο – Κανείς δεν είναι άτρωτος

Η κα Παπαευαγγέλου συνέστησε υπομονή, διότι το σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει να πιέζεται για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες ακόμα και όχι μόνο στην Β. Ελλάδα, αφού ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνέψει από την νέα αυτή λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι. Επίσης μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή μεγάλος αριθμός των θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. “Μην γελιόμαστε, οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό, είπε χαρακτηριστικά. “Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο και αν υπήρχαν σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δε θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι”, συμπλήρωσε.

Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση

Αναφερομένη στα εμβόλια, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η ασφάλειά τους αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Αναφέρθηκε στις τεχνολογίες των πρώτων εμβολίων που θα φτάσουν για την νόσο Covid-19 και είπε ότι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια στην μάχη άλλων ιογενών λοιμώξεων αλλά και για την παρασκευή εμβολίου έναντι του καρκίνου. “Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα των κλινικών δοκιμών φαίνεται ότι τα εμβόλια αυτά έχουν απόλυτα αποδεκτό προφίλ ασφαλείας και προκαλούν τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων”.

Ο μαζικός εμβολιασμός, πρόσθεσε, αποτελεί την μόνη λύση για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης τους επόμενους μήνες.

Μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την υπομονή μας και την ψυχραιμία μας και να τηρήσουμε τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. “Η επιδημία μας δείχνει τα δόντια της και μας θυμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό”, κατέληξε.

Ν. Χαρδαλιάς: Όταν πολίτες και πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν 

“Όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή των μέτρων, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν. Όπως αποδεικνύει και η περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι όταν πολίτες και πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιοριστεί”, υπογράμμισε με τη σειρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι καθολική ή ανά περιοχή και κατά πόσο είναι εφικτό αυτό με τα σημερινά δεδομένα, ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι “με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, θα ξεκινήσουμε με βάση τα δεδομένα την σταδιακή άρση του lockdown”, ενώ προσέθεσε ότι “η πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή καθολική, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα”.

Ακόμη τόνισε πως το σημαντικό είναι να “κάνουμε όλοι υπομονή και να συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, γιατί θα αδικήσουμε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτές τις εβδομάδες και αυτούς τους μήνες από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού”. “Με επιμονή και υπομονή που έχουμε αποδείξει ως ελληνικός λαός όλους αυτούς τους μήνες ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να έχουμε πολύ πιο σίγουρες ενδείξεις σε σχέση με το σχέδιό μας και την στρατηγική μας”, σημείωσε.

Σχετικά με έρευνα που δείχνει ότι τα σχολεία και τα σούπερ μάρκετ είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού και ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τα σούπερ μάρκετ, ο κος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι “καμία ένδειξη δεν προκύπτει από τους ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία”, ενώ συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι εξακολουθούν να γίνονται.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη