“Ταξίδι στο Κέντρο της Γης” με τους Κ. Παπαζάχο και Σ. Παυλίδη

“Ταξίδι στο Κέντρο της Γης” θα είναι το θέμα της αποψινής (28/1) διαδικτυακής εκπομπής ΦΥΣΙΚΑ. Ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα φιλοξενήσει και θα συζητήσει με τον Ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρο Παυλίδη και τον καθηγητή Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου Κώστα Παπαζάχο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΜΠΗΣ.

Σε αντίθεση με τους ήρωες του Ιουλίου Βερν που είχαν ως αφετηρία του ταξιδιού τους προς το Κέντρο ένα σβησμένο ηφαίστειο της Ισλανδίας, η εκπομπή θα ξεκινήσει από το Κέντρο, με επίσκεψη στα δύο κρίσιμα στοιχεία του εσωτερικού της Γης, τα οποία τη διαφοροποιούν από τους άλλους πλανήτες και επιτρέπουν την ύπαρξη της ζωής: στον υγρό Εξωτερικό Πυρήνα και στην Ασθενόσφαιρα με την καίρια σημασία της για την παγκόσμια τεκτονική.

Θα περιγραφεί ο μηχανισμός του Γήινου Μαγνητικού πεδίου, το οποίο μας προστατεύει από τις θανατηφόρες ακτινοβολίες του Διαστήματος, και θα δοθούν εικόνες από τις τεκτονικές πλάκες και τις περιοχές δημιουργίας και θανάτου (καταστροφής) αυτών, με αναφορά στους σεισμούς που προκαλούν και τα ηφαίστεια που δημιουργούν.

Εν τέλει, θα παρουσιασθεί η δομή του πλανήτη σε τρεις διαστάσεις, με εργαλείο τη σεισμική τομογραφία, και καταλήγοντας στην επιφάνειά του θα συζητηθεί πώς η σύγχρονη γεωλογική έρευνα στον Ελληνικό χώρο αναδεικνύει τη σχέση των γεωλογικών σχηματισμών με τη δομή του εσωτερικού του.

Τα παραπάνω θα βοηθήσουν να αντιληφθούμε τη Γη και τους μηχανισμούς της, από το Κέντρο, στην Επιφάνεια, τη δομή και γεωλογική εξέλιξη του γήινου φλοιού και της Βιόσφαιρας, έως τα εξώτερα όρια της Ατμόσφαιρας, ως έναν οργανισμό που χρήζει ενιαίου τρόπου μελέτης.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί απόψε, Παρασκευή 28/1, στις 21:00, διαδικτυακά και μπορείτε να τη δείτε εδώ.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη