Τέλος από σήμερα για ορισμένα πλαστικά μιας χρήσης

Σύμφωνα με μελέτες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που συναντώνται στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλαστικά. Από το σύνολο των πλαστικών, 50% αντιστοιχεί σε πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης και 27% σε είδη αλιείας. Τα αντικείμενα αυτά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία και κατ’ επέκταση έχουν επιπτώσεις σε οικονομικές δραστηριότητες όπως στον τουρισμό, την αλιεία και τη ναυτιλία.

Με στόχο την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, η Ελλάδα ενσωμάτωσε στον ν.4376/2020 την Οδηγία 2019/904 για την απαγόρευση ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από σήμερα 3/7/21, καθώς και τη μείωση της διάθεσης και χρήσης πλαστικών ποτηριών και περιεκτών φαγητού και την αντικατάστασή τους με εναλλακτικά από 1/1/2022.

Από σήμερα λοιπόν απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των παρακάτω πλαστικών προϊόντων –για τα οποία υπάρχουν οικονομικά προσιτές εναλλακτικές στην αγορά- καθώς και των προϊόντων που κατασκευάζονται από οξιοδιασπώμενη πλαστική ύλη:

– Μπατονέτες
– Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)
– Πιάτα
– Καλαμάκια
– Αναδευτήρες ποτών
– Πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών (εκτός αν διατίθενται για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις)
– Περιέκτες τροφίμων και ποτών από φελιζόλ, μαζί με τα καπάκια και τα καλύμματά τους
– Κυπελλάκια για ποτά από φελιζόλ, μαζί με τα καπάκια και τα καλύμματά τους.

Για άλλες κατηγορίες πλαστικών προϊόντων όπως τα κυπελλάκια για ποτά ή τους περιέκτες τροφίμων θα αρχίσει σταδιακά η μείωσή τους προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι.

Η μείωση χρήσης των πλαστικών προϊόντων θα επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα με την υιοθέτηση της εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος, με την υποχρέωση διάθεσης στο σημείο πώλησης επαναχρησιμοποιήσιμων εναλλακτικών προϊόντων και χρήσης εναλλακτικών προϊόντων από υπηρεσίες catering, με αύξηση του ανακυκλωμένου πλαστικού στις φιάλες pet  κ.ά.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη