Το βράδυ της Τρίτης 6/12 στο μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο κατασκευής Boeing, που βρίσκεται βόρεια του Σιάτλ στις ΗΠΑ και λειτουργεί από το 1967, ολοκληρώθηκε η παραγωγή του 1.574ου και τελευταίου Boeing 747. Το συγκεκριμένο πρόκειται να παραδοθεί στις αρχές του 2023 στην εταιρεία φορτηγών και ναυλωμένων αερομεταφορέων Atlas Air Worldwide Holdings.
“Είναι μια πολύ σουρεαλιστική στιγμή, προφανώς”, είπε χαρακτηριστικά ο Kim Smith, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής των προγραμμάτων 747 και 767s της Boeing έξω από το εργοστάσιο συναρμολόγησης. “Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια δεν θα έχουμε 747 σε αυτήν την εγκατάσταση”, πρόσθεσε στη συνέχεια, για το μοντέλο αεροπλάνου με τους τέσσερις κινητήρες.
Το τέλος της παραγωγής του 747 δε σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών θα εξαφανιστεί τελείως από τους αιθέρες, αφού τα πιο πρόσφατα θα μπορούν να πετούν ακόμα για δεκαετίες. Θα αρχίσουν όμως να χρησιμοποιούνται πιο σπάνια για εμπορικές πτήσεις. Ήδη η United και η Delta τα απέσυραν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι Qantas και British Airways καθήλωσαν για πάντα τους στόλους με τα συγκεκριμένα Boeing κατά τη διάρκεια των lockdown.
Το 1990, τα 542 τότε Boeing 747 κάλυπταν το 28% του παγκόσμιου στόλου για επιβατικά ταξίδια. Πλέον τα 109 αεροσκάφη αυτού του μοντέλου καλύπτουν μόλις το 2%.
Πλέον, οι αεροπορικές εταιρίες στρέφονται σε αεροπλάνα με δύο κινητήρες – όπως τα “δίδυμα αδέρφια” του, 777 και 787 Dreamliners, ενώ η εταιρεία προσπαθεί να γυρίσει σελίδα μετά τα αεροπορικά δυστυχήματα με τα αεροσκάφη της σειράς 737 Max, που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους.
“Ήταν ένα υπέροχο αεροπλάνο. Μας εξυπηρέτησε άψογα”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της British Airways Σον Ντόιλ, την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο εκδήλωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι με την American Airlines. “Υπάρχει πολλή νοσταλγία και αγάπη για αυτό, αλλά όταν κοιτάμε το μέλλον, βλέπουμε σύγχρονα αεροσκάφη με περισσότερη αποτελεσματικότητα και πιο βιώσιμες λύσεις”, συμπλήρωσε.