Θαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις τον χειμώνα στα ηφαίστεια Σαντορίνης, Χριστιανών και Κολούμπου

Επιστημονική έκθεση, ανοιχτή για σχολεία και κατοίκους, στο Μπελλώνειο μέχρι 23/10

Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2023, το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος “JOIDES Resolution” θα πραγματοποιήσει θαλάσσιες γεωτρήσεις γύρω από τη Σαντορίνη, με στόχο την ανακατασκευή της γεωλογικής ιστορίας του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπου, συλλέγοντας πυρήνες ιζημάτων μέσα από τα ιζήματα και τα ηφαιστειακά στρώματα του πυθμένα της θάλασσας. Η αποστολή είναι μέρος του International Ocean Discovery Program (IODP) – Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και το ευρύτερο κοινό για τους επιστημονικούς στόχους της ερευνητικής αποστολής και γενικά του IODP, θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, μια νέα διαδραστική επιστημονική έκθεση με τίτλο “Αναζητώντας τα μυστικά της Γης”.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 18:00 και θα ακολουθήσει μια σειρά από δημόσιες διαλέξεις από τους επιστήμονες της αποστολής. Οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία και τους επιστημονικούς στόχους του IODP αλλά και της ερευνητικής αποστολής που θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα, να περιηγηθούν εικονικά στο ερευνητικό σκάφος JOIDES Resolution, να κατανοήσουν τη γεωλογική ιστορία των ηφαιστείων της Σαντορίνης, των Χριστιανών και του Κολούμπου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τα εγκαίνια, από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου, οι μαθητές όλων των σχολείων της Σαντορίνης και της Θηρασιάς (09:00-12:30) αλλά και οι κάτοικοι (17:00-20:30) θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση και να ενημερωθούν για το Διεθνές Πρόγραμμα Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP), τη θαλάσσια έρευνα και γενικά τι ελπίζουν να μάθουν οι επιστήμονες από τα πετρώματα/ιζήματα στην καλδέρα της Σαντορίνης και στις γύρω θαλάσσιες λεκάνες. Θα μπορέσουν να δουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του θαλάσσιου πυθμένα γύρω από τη Σαντορίνη, να κοιτάξουν κελύφη από μικροαπολιθώματα κάτω από ένα μικροσκόπιο και να πάρουν το δικό τους χάρτινο μοντέλο του JOIDES Resolution για να το φτιάξουν στο σπίτι. Ένα μεγάλο φουσκωτό μοντέλο του ωκεανογραφικού πλοίου θα περιμένει τους μαθητές, ενώ μια σειρά από αυτοκόλλητα για συλλογή, και διαδραστικά βίντεο θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του μαθητικού κοινού.

Τους επόμενους μήνες το ευρύ κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να συνεχίσει να παρακολουθεί την έκθεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ερευνητικού σκάφους (Twitter, Instagram, Facebook), ενώ σχολεία και κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να κανονίσουν μία διαδικτυακή συνάντηση στην πλατφόρμα Zoom με το πλοίο όταν θα βρίσκεται στη Σαντορίνη για να συνομιλήσουν με τους επιστήμονες.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη