Θετικά μηνύματα για το Νότιο Αιγαίο από την ITB Berlin

Τουλάχιστον στα επίπεδα του 2018 θα κυμανθεί και φέτος η τουριστική κίνηση στο Ν. Αιγαίο από Γερμανία, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης της ποιότητας του εισερχόμενου τουρισμού και των εσόδων, όπως προκύπτει από τις επαφές με tour operators που έγιναν στο περιθώριο της έκθεσης ITB, που ολοκληρώθηκε προχθές (10/3) στο Βερολίνο.

Όπως επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου: “Η κατάρριψη του ενός ρεκόρ μετά το άλλο τα τρία τελευταία χρόνια θα δικαιολογούσε ενδεχομένως μία μικρή πτώση σε επίπεδο αφίξεων στο Ν. Αιγαίο. Φαίνεται όμως ότι και πάλι οι τουριστικές αφίξεις και οι επιμέρους δείκτες θα έχουν θετικό πρόσημο. Μπορεί η γερμανική αγορά να παρουσιάζει τη δεδομένη στιγμή μία μικρή πτώση, η διψήφια αύξηση από την Αγγλία θα εξισορροπήσει όμως τις όποιες απώλειες με το παραπάνω. Σε ό,τι αφορά τώρα στις υπόλοιπες αγορές, πέραν της γερμανικής και της αγγλικής, κάποιες παρουσιάζουν μείωση και κάποιες αύξηση. Η μια αγορά συμπληρώνει την άλλη με αποτέλεσμα τελικά να αποφεύγεται το αρνητικό πρόσημο“.

Αναλύοντας περισσότερο το πώς κινούνται μέχρι στιγμής οι προκρατήσεις για Ν. Αιγαίο, η κα Παπαβασιλείου πρόσθεσε: “Πήγαμε στο Βερολίνο πιστεύοντας ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των early booking λόγω της επιστροφής των αγορών της Τουρκίας και της Αιγύπτου στις τουριστικές αγορές. Έμενε να δούμε εάν θα διατηρηθούν τελικά οι αεροπορικές θέσεις. Από τις επαφές που είχαμε με τους εκπροσώπους των tour operators στην ΙΤΒ, συμπεράναμε λοιπόν ότι σε επίπεδο αφίξεων θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με το 2018 και ενδεχομένως καλύτερα σε επίπεδο ποιότητας. Στα περισσότερα νησιά μας, η υστέρηση κρατήσεων εστιάζεται στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν τον μήνα Αύγουστο και όχι τον Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο. Αντίθετα, η Τουρκία έχει σχεδόν γεμίσει τον Αύγουστο εξαιτίας των φθηνών τιμών που δόθηκαν στα early booking. Αυτό σημαίνει ότι οι πτήσεις προς τα νησιά μας δε θα συρρικνωθούν εύκολα και ότι τον Αύγουστο που είναι καθοριστικός μήνας σε επίπεδο εισπράξεων και κερδών -έξτρα high season- οι κλίνες θα πωληθούν σε καλύτερη τιμή απ’ ότι το 2018“.

Συνολικά, η παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην έκθεση άφησε και πάλι θετικές εντυπώσεις και ενίσχυσε το ενδιαφέρον γύρω από τους προορισμούς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, αναδεικνύοντας τον ανεξάντλητο τουριστικό πλούτο των επιμέρους προορισμών. Στο καλαίσθητο και με έντονα νησιωτικό χαρακτήρα περίπτερό της, η Περιφέρεια φιλοξένησε 21 νησιωτικούς δήμους, ενώσεις ξενοδόχων και επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, κάτω από την “ομπρέλα” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πήραν μέρος η Άνδρος, η Μήλος, η Αντίπαρος, η Ανάφη, η Πάρος, η Κύθνος, η Ίος, η Νάξος, η Σέριφος, η Αμοργός, η Φολέγανδρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Λέρος, η Ρόδος, οι Λειψοί, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Κως, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια.

Όπως αναφέρει και το Υπουργείο Τουριμού, συνολικά για την Ελλάδα η ζήτηση από Γερμανία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό που τονίστηκε από τους εκπροσώπους της γερμανικής τουριστικής αγοράς, είναι ότι ενώ οι γειτονικές χώρες της Αν.Μεσογείου έχουν ανακάμψει πλήρως τουριστικά, και παρότι άλλοι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα παραμένει ισχυρή και η χώρα μας πρωταγωνιστεί στις δημοφιλέστερες επιλογές προορισμού των Γερμανών ταξιδιωτών και την φετινή χρονιά.

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη