Τη θετική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον προαιρετικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών κατά της Covid-19, με γονική συναίνεση κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, μετέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με εμβόλια mRNA, που σύμφωνα με μελέτες είναι και πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους απ’ ό,τι σε ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%.
“Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής”, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στα δεδομένα που αξιολογούνται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κάτω των 18 ετών. Εξήγησε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν το πολυσυστημικό φλεγμωνώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%, ενώ είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις μετά από τη νόσηση.
Η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο παιδιών 12-17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από την συχνότητα των εισαγωγών από την συνήθη εποχική γρίπη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους 204 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύθηκαν κατά την διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου- Μαρτίου 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ και 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος. Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, σε ποσοστό 36%, χρόνιες πνευμονοπάθειες κατά 31%, νευρομυικά και νευρολογικά νοσήματα κατά 14%, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα. Όπως είπε, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και τους εφήβους και ιδιαίτερα με υποκείμενα νοσήματα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας τη υγείας τους.
Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην μεταδοτικότητα, λέγοντας ότι οι μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα απ’ ό,τι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων. “Το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού, που θα συμβάλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων”.
Ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό των εφήβων, θα υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν, είπε η κα Θεοδωρίδου, σημειώνοντας πως “ο εμβολιασμός των εφήβων έχει και μία έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντός τους”.
Αναφερόμενη στην ασφάλεια των εμβολίων, η οποία παρακολουθείτε αυστηρά, είπε ότι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς. Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει, όπως και για όλα τα εμβόλια, την δική του στρατηγική – και ήδη αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού διαφόρων ηλικιών παιδιών και εφήβων. Υπό δημοσίευση είναι μια πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, για την οποία το κυρίαρχο θέμα ελέγχου η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας. Μέχρι τις 21 Ιουνίου, είχαν γίνει 8 εκ. δόσεις εμβολίων σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, και σε 6 εκ. παιδιά είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις. Καταγράφηκαν 250 περίπου περιπτώσεις ήπιας περιμυοκρδίτιδας που αντιπροσωπεύουν 1-4 περιπτώσεις ανά 100.000. “Απαιτείται συνεχής επιτήρηση των ανεπιθύμητων παρενεργειών, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων”, τόνισε.
Η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μέχρι και το 2006, θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Στην ενημέρωση της επόμενης Δευτέρας θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνονται τα ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η συναίνεση γονέων και κηδεμόνων.
Η μετάλλαξη Δέλτα ανατρέπει τα δεδομένα
Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων, ανέφερε η κα Θεοδωρίδου. Ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι ήπια ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική, δήλωσε.
Σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις, είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος μέχρι τώρα, είναι άτομα κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.
Αρκετά διαθέσιμα ραντεβού από όλα τα εμβόλια
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί. Σήμερα ξεπεράστηκαν τα 5 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 47,7% και τα 4 εκατ. που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 38,2%.
Ο κος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού απ’ όλα τα εμβόλια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.
Επίσης ανέφερε ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ’ οίκον για άτομα με σοβαρή αναπηρία, ενώ σημείωσε ότι αύριο ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές.