Νέο λιμάνι στη Σαντορίνη: Θετική γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο για Μονόλιθο, παρά τις επιφυλάξεις

Με θέμα τη διατύπωση γνώμης για τη θέση του νέου λιμένα της Σαντορίνης συνεδρίασε στα τέλη Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, μετά την προκαταρκτική μελέτη λιμενικών έργων που εστάλη τον Μάιο από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών στον Δήμο Θήρας, στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας και άλλους φορείς, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Η μελέτη προκρίνει ως καταλληλότερη θέση για την κατασκευή νέου λιμανιού αυτή στον Μονόλιθο (βόρεια της υπάρχουσας πλαζ), έναντι αυτών σε Βλυχάδα (δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου) και σε Κολούμπο (σε επαφή και νότια της Άκρας Κολούμπος).

Κάνοντας λόγο για “μεγάλη και ιστορική στιγμή” και μόνο που έφτασε η ώρα να συζητείται σε αυτό το στάδιο το θέμα του νέου λιμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει θετικά επί της προκαταρκτικής μελέτης και της προτεινόμενης θέσης κατασκευής στον Μονόλιθο, χωρίς πάντως να λείπουν οι επιφυλάξεις για το μέγεθος του έργου και τον αντίκτυπό του στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στη Διαύγεια, διατυπώθηκαν οι παρακάτω προβληματισμοί:

“Υπάρχουν απορίες: Δε θα γίνουν έργα οδοποιίας; Στη μελετητική ομάδα δεν υπάρχει αρχιτέκτονας τοπίου. Ανάμεσα στον Έξω Γυαλό και στο νέο λιμάνι θα υπάρξουν φερτά υλικά. Αν αυτά πάνε στην θάλασσα θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή σχετικά έργα. Βάζω θέμα το μέγεθος του λιμανιού. Πρέπει τέτοια έργα να γίνονται πάντα στην κλίμακα του τόπου…”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ζώρζος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θηραϊκή Πολιτεία.

“Υπάρχουν προβληματισμοί. Σχετικά με τους βραχίονες στο νησί μας, πρέπει να έχουμε ΜΠΕ σε τυχόν επιπτώσεις. Μιλάει για υποβρύχιους αγωγούς. Πρέπει να γίνει συνεννόηση με ΔΕΗ, με Πολεμική Αεροπορία κλπ, να δούμε γενικά το θέμα με τις διαβρώσεις…”, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Αργυρού, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας.

“Επιβάλλεται το νέο λιμάνι να γίνει στη νότια πλευρά του νησιού. Αν γίνει εκεί που προτείνει η προμελέτη, θα χαθούν οι παραλίες Περίσσας, Καμαρίου, Περιβόλου κλπ. Θα υπάρξει μεγάλο θέμα με τα αυτοκίνητα και το κυκλοφοριακό, θα υποβαθμιστεί η περιοχή…”, ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Επιφάνιος Σιγάλας.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Θετικά ψήφισαν 18 δημοτικοί σύμβουλοι, οι Γιώργος Δαρζέντας, Σταύρος Σιγάλας, Γιώργος Στεφανάκης, Σοφία Κίτσου, Γρηγόρης Μαντούσης, Καλλιόπη Σιγάλα, Νίκος Ζώρζος, Μηνάς Καφιέρης, Νίκος Καμπουράκης, Γιώργος Νομικός, Κώστας Κανελλάκης, Άγγελος Ρούσσος, Σπύρος Δρόσος, Ιωάννης Μάινας, Μανόλης Ορφανός, Αντώνης Λ. Χάλαρης, Βασίλης Αλαφούζος, Πέτρος Πρέκας.

Αρνητικά ψήφισαν 3 δημοτικοί σύμβουλοι, οι Μαρία Αργυρού, Ακυλίνα Κόκκαλη και Επιφάνιος Σιγάλας, αναφέροντας: “Ψηφίζουμε αρνητικά ως προς την πρώτη και προτεινόμενη θέση του Μονολίθου, γιατί κατά τη γνώμη μας και ύστερα από την εμπειρία μας από τη διάβρωση των ακτών της ανατολικής πλευράς του νησιού, που τις καθιστά σε πολλά σημεία επικίνδυνες και απροσπέλαστες, είναι επιτακτική η ανάγκη της σύνταξης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή της μαρίνας και του νέου λιμένα επί των παραλιών αυτών. Η εμπειρία μας και οι κατά καιρούς τοποθετήσεις ειδικών (λιμενολόγων κλπ) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παραλίες αυτές έχουν υποστεί μεγάλη διάβρωση εξαιτίας των παλιών και νέων κατασκευών που έχουν συντελεστεί χωρίς καμία μελέτη”.

Δείτε την απόφαση όπως δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη Διαύγεια.

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη