«Κοιτάζω την αίθουσα, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» Με αυτά τα λόγια o Laurent Fabius, πρόεδρος της COP21 και υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας, κήρυξε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 τη λήξη των επίμονων διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα για δύο εβδομάδες στο Μπουρζέ.
Η Διάσκεψη για το κλίμα COP21, επονομαζόμενη επίσης Paris 2015, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διασκέψεις που διοργανώθηκαν σε γαλλικό έδαφος. Η Γαλλία υποδέχτηκε για δύο εβδομάδες στη γαλλική πρωτεύουσα χιλιάδες εκπροσώπους και παρατηρητές.
Μετά από δεκατρείς ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, η οικουμενική συμφωνία για το κλίμα υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι.
Η συμφωνία θα υπογραφεί από τις χώρες στις 22 Απριλίου 2016 στην Νέα Υόρκη. Διπλό κριτήριο για την ισχύ της: η συμφωνία γίνεται δεσμευτική αν 55 χώρες που έχουν το 55% των εκπομπών την επικυρώσουν.
Σύμφωνα με το Νίκο Μάντζαρη, υπεύθυνο ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής WWF, μετά από χρόνια αβεβαιότητας και απόλυτης έλλειψης συντονισμού, έχουμε επιτέλους μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα! Είναι μάλιστα εξαιρετικά θετικό ότι η νέα παγκόσμια συμφωνία υιοθετεί έναν πιο φιλόδοξο στόχο για τον περιορισμό της ανόδου θερμοκρασίας, στον 1,5 οC (αντί για 2 οC).
Δεν ήταν αυτονόητο, λέει ο κ. Μάντζαρης, ότι τα σχεδόν 200 κράτη που εκπροσωπήθηκαν ισότιμα στο Παρίσι θα έβαζαν στην άκρη τα συμφέροντά τους για να καταλήξουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πίεση της κοινής γνώμης και οι κινητοποιήσεις μας που προηγήθηκαν. Τώρα, η ευθύνη πέφτει σε κάθε κράτος να εφαρμόσει τη συμφωνία. Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο γενικό στόχο της «σωτηρίας του πλανήτη» που όλοι ευαγγελίζονται, ως τις ριζικές αλλαγές που πρέπει η κάθε χώρα να αναλάβει. Στο Παρίσι το νερό μπήκε στο αυλάκι. Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε όλοι για να γίνει χείμαρρος!