Η αντισυμβατική ταινία “Τα Πάντα Όλα” (Everything Everywhere All At Once) των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ ήταν αυτή που “σάρωσε” στα φετινά βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας συνολικά 7 χρυσά αγαλματίδια, ανάμεσα στα οποία και τα πιο περίβλεπτα της βραδιάς. Η 95η τελετή απονομής των βραβείων ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Λος Αντζελες με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ και όχι ιδιαίτερες εκπλήξεις.
Ανάμιξη δράσης, χιούμορ και επιστημονικής φαντασίας, η ταινία για τις τρελές περιπέτειες μιας Κινέζας μετανάστριας, μεσόκοπης ιδιοκτήτριας πλυντηρίου, που ξάφνου μεταπηδά από το ένα παράλληλο σύμπαν στο άλλο, απέσπασε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ έφερε επίσης αγαλματίδια σε βασικούς συντελεστές της, ιδίως για τον Α’ και τον Β’ γυναικείο ρόλο (Μισέλ Γιο και Τζέιμι Λι Κέρτις), καθώς και για τον Β’ ανδρικό ρόλο (Κε Χούι Κουάν).
Μάλιστα, η 60χρονη πρωταγωνίστρια Μισέλ Γιο, από τη Μαλαισία, έγινε η πρώτη ηθοποιός από την Ασία που εξασφαλίζει το αγαλματίδιο αυτό στην ιστορία του θεσμού. “Για όλα τα μικρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια που μοιάζουν σαν εμένα και μας βλέπουν απόψε, αυτός είναι φάρος ελπίδας και πιθανοτήτων. Είναι απόδειξη πως μπορείς να κάνεις μεγάλα όνειρα και πως τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα”, είπε η Μισέλ Γιο παραλαμβάνοντας το βραβείο. “Και, κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ποτέ πως έχετε αφήσει πίσω τα καλύτερά σας χρόνια”, πρόσθεσε.
Καλύτερη ξένη ταινία το “Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο”
Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη στα γερμανικά του αντιπολεμικού μυθιστορήματος του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ “Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο”, συγκλονιστική αναπαράσταση της φρίκης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε συνολικά τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης ξένης ταινίας. Παραγωγή του Netflix, η ταινία μεγάλου μήκους είναι η τρίτη μεταφορά του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη, όμως η πρώτη στη γλώσσα του Γκέτε, αυτή στην οποία το έγραψε ο δημιουργός του.
Καλύτερο ντοκιμαντέρ το “Ναβάλνι”
Η ταινία “Ναβάλνι”, για την δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου και τη φυλάκισή του μετά την επιστροφή του το 2021 στη Μόσχα, κέρδισε Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Επί σκηνής μαζί με τον Καναδό σκηνοθέτη Ντάνιελ Ρόχερ, η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του 46χρονου Αλεξέι Ναβάλνι, κατήγγειλε πως “ο σύζυγός μου είναι στη φυλακή επειδή είπε την αλήθεια (…) επειδή υπερασπίστηκε τη δημοκρατία», προσθέτοντας «Αλεξέι, ονειρεύομαι τη μέρα που θα ανακτήσεις την ελευθερία σου, που η χώρα μας θα ανακτήσει την ελευθερία της. Μείνε δυνατός αγάπη μου”.
Στην ταινία “Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο” το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων
Το φιλμ “Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο”, σκοτεινή εκδοχή του πασίγνωστου παιδικού βιβλίου που εκτυλίσσεται στην Ιταλία τα χρόνια του 1930, έλαβε Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Στον Μπρένταν Φρέιζερ το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ “Η φάλαινα”
Ο Καναδοαμερικανός ηθοποιός Μπρένταν Φρέιζερ, 54 ετών, έλαβε το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του Τσάρλι, του παχύσαρκου, απομονωμένου καθηγητή αγγλικών στο φιλμ “Η φάλαινα”. Ο πάλαι ποτέ σταρ φιλμ δράσης τα χρόνια του 1990, γνωστός ιδίως για τη σειρά ταινιών “Η μούμια”, που βίωσε πολλά προβλήματα υγείας, απώλειες, ενώ κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση, κατάφερε θεαματική επιστροφή, αποσπώντας ένα από τα πιο περίβλεπτα βραβεία της Ακαδημίας.
Ο κατάλογος των σημαντικότερων βραβείων που μοιράστηκαν στην 95η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών
Όσκαρ καλύτερης ταινίας: “Τα πάντα όλα”
Όσκαρ σκηνοθεσίας: Ντάνιελ Κουάν, Ντάνιελ Σάινερτ (“Τα πάντα όλα”)
Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου: Μισέλ Γιο (“Τα πάντα όλα”)
Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου: Μπρένταν Φρέιζερ (“Η φάλαινα”)
Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου: Τζέιμι Λι Κέρτις (“Τα πάντα όλα”)
Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου: Κε Χούι Κουάν (“Τα πάντα όλα”)
Όσκαρ ξένης ταινίας: “Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο” (Γερμανία)
Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation: “Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο”
Όσκαρ ντοκιμαντέρ: “Ναβάλνι”
Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: “Τα πάντα όλα”
Όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου: “Women Talking” (Σάρα Πόλι)
Όσκαρ καλύτερης μουσικής: “Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο”
Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας: “Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο”
Όσκαρ οπτικών εφέ: “Avatar: The Way of Water”
Όσκαρ ήχου: “Top Gun: Maverick”
Όσκαρ καλύτερου μοντάζ: “Τα πάντα όλα”
Όσκαρ σχεδιασμού παραγωγής: “Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο”
Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών: “Black Panther: Wakanda Forever”
Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ: “Η φάλαινα”
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ