Τι έδειξε η έρευνα για τη μελισσοκομία στις Κυκλάδες

Παρατεταμένη ανομβρία, προσβολές από ασθένειες και εχθρούς κατά των μελισσών, δηλητηριάσεις μελισσών από χρήση εντομοκτόνων σε κήπους ή δένδρα, από χρήση φαρμάκων μέσα στην κυψέλη ή από τροφές εμπορίου που περιείχαν φάρμακα είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία στις Κυκλάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες (17/12) στη Σύρο από τον καθηγητή Πασχάλη Χαριζάνη μαζί με τους συνεργάτες του.

Υπογραμμίστηκε ακόμη ότι εντοπίζεται έλλειψη της μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίος ο εμπλουτισμός της, καθώς οι έντονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (οικιστική ανάπτυξη, τουρισμός κ.ά.) μειώνουν τις πηγές ανάπτυξης των μελισσών. Η μεγάλη έλλειψη σε ανθοφορίες παρατηρείται τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ η έλλειψη γύρης δε δίνει δυνατότητα διατήρησης του πληθυσμού των μελισσών όταν υπάρχει έλλειψη νέκταρος ή τροφοδότηση με σιρόπι. Η έλλειψη γύρης δεν μπορεί να αντικατασταθεί με υποκατάστατα.

[adning id="140783"]

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, τους τελευταίους μήνες, τα μέλη του εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφτηκαν τα νησιά, καταγράφοντας συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μελισσοκομείο, ενώ πήραν και δείγματα μελισσών εντός και εκτός κυψελών με σκοπό την διάγνωση των προβλημάτων, λόγω ασθενειών ή δηλητηριάσεων, τα οποία και αναλύθηκαν στη συνέχεια στο εργαστήριο. Ο κάθε μελισσοκόμος έδωσε δείγματα από τα μελισσοκομικά φυτά που βρίσκονται στις Κυκλάδες και μπορούν να παράγουν μέλι, ενώ δημιουργήθηκε βάση δεδομένων για τους μελισσοκόμους των Κυκλάδων, ώστε να ενημερώνονται άμεσα για κάθε νέο που έχει σχέση με την μελισσοκομία, τόσο από την ΠΝΑΙ, όσο και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θέλω να πιστεύω ότι με την επιστημονική προσέγγιση, τις προσπάθειες αναβάθμισης του μελισσοκομικού προϊόντος για την ενίσχυση της μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών, θα αυξήσουμε ποιοτικά την παραγωγή μας, θα μπορέσουν να έρθουν περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι και σίγουρα θα ενισχυθεί η παραγωγή” δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

“Η ΠΝΑΙ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φύτευσης μελισσοκομικών φυτών στα νησιά μας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς, έχουν ξεκινήσει σεμινάρια μελισσοκομίας ενώ στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΝΑΙ, μελετάται η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων σε κάποια νησιά” συμπλήρωσε ο ίδιος, προαναγγέλοντας πως η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα επεκταθεί και στον Νομό Δωδεκανήσου και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η καταγραφή των προβλημάτων στα μελισσοκομεία των νησιών. 

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη