Θέματα υγείας: Τι είναι η ρομποτική χειρουργική

Σύστημα da Vinci: Πώς λειτουργεί, ποια είναι τα οφέλη του για τον χειρουργό και τον ασθενή

Δρ. Ιωάννης Π. Αργυρός

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Π. Αργυρός*

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί σήμερα την πιο εξελιγμένη μέθοδο λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Είναι μια πρωτοποριακή και επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής.

Τη δεκαετία του ’90 η λαπαροσκοπική χειρουργική έκανε τη μεγάλη τομή και την επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής. Κι αυτό γιατί οι επεμβάσεις γίνονται πλέον με πολύ μικρές τομές λίγων χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, σε σύντομο χρόνο, προσφέροντας στον ασθενή βραχεία νοσηλεία, ίαση χωρίς επιπλοκές και γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’90, με τη “συνεργασία” της ηλεκτρονικής, μηχανικής και της πληροφορικής, τελειοποιείται η λαπαροσκοπική τεχνική με την ανακάλυψη και χρήση της Ρομποτικής Χειρουργικής.

Το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής ονομάσθηκε da Vinci® και εγκρίθηκε από το FDA της Αμερικής τoν Ιούλιο του 2000.
Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ρομπότ, που χωρίς να αντικαθιστά τον χειρουργό, του προσφέρει ένα νέο σημαντικό εργαλείο και εφόδιο, για πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις.

Τι είναι το Σύστημα da Vinci
Το Σύστημα da Vinci αποτελείται από μια κονσόλα χειρισμού, το Σύστημα “InSite Vision” με πραγματική 3D εικόνα (Real time 3D) και ρομποτικό σύστημα 4 βραχιόνων.

Ο χειρουργός κάθεται μπροστά στην κονσόλα μέσα στη χειρουργική αίθουσα και από απόσταση χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία, που είναι συνδεδεμένα με τους 4 βραχίονες του ρομπότ, μέσω συστήματος κάμερας τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο έως και 12 φορές. Τα εργαλεία αυτά (μικροσκοπικό νυστέρι, ψαλίδι λαβίδες κλπ.), έχουν εισαχθεί πριν στο σώμα του ασθενούς με μικροτομές λίγων χιλιοστών.

Τα οφέλη του Συστήματος da Vinci για τον χειρουργό και εμμέσως για τους ασθενείς είναι:

  1. Η ασύγκριτη οπτική δυνατότητα, που προσφέρει στην αντίληψη του χειρουργικού πεδίου, ιδιαίτερα του βάθους, με την τρισδιάστατη εικόνα.
  2. Η δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου για πολύ ακριβείς και λεπτομερείς κινήσεις. Ενδεικτικά, τα αγγεία που έχουν μέγεθος χιλιοστού εμφανίζονται στο μέγεθος ενός μολυβιού.
  3. Η μεγάλη ελευθερία και ακρίβεια των χειρουργικών χειρισμών. Στο ρομποτικό σύστημα χρησιμοποιούνται μικρότερα εργαλεία από αυτά που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική χειρουργική και έχουν τη δυνατότητα περιστροφής έως και 360º, με αποτέλεσμα να παρέχουν άριστη πλαστικότητα, ακρίβεια και σταθερότητα κινήσεων. Επίσης δίνουν τη δυνατότητα στον χειρουργό να προσεγγίσει δυσπρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία κατά τη διάρκεια της επέμβασης με σχεδόν απόλυτη ασφάλεια.
  4. Η ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, που αποτρέπουν τη μεγάλη απώλεια αίματος από τους τραυματισμούς στο σώμα.

Τα οφέλη του Συστήματος da Vinci για τον ασθενή είναι:

  1. Η μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, λόγω του μικρότερου χειρουργικού χρόνου για την επέμβαση.
  2. Ο μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης ή απώλειας αίματος.
  3. Η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας.
  4. Η σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας καθώς και γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, παράλληλα με ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ρομποτικά μπορούν να εκτελεσθούν όλες σχεδόν οι λαπαροσκοπικές χειρουργικές, ουρολογικές και γυναικολογικές επεμβάσεις. Ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών, αφαίρεση μήτρας και πολλές άλλες γυναικολογικές επεμβάσεις περιλαμβάνονται στις δυνατότητες της ρομποτικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Όσο δε ο καιρός περνάει και το da Vinci εξελίσσεται, αλλά και γυναικολόγοι αποκτούμε μεγαλύτερη εμπειρία στον χειρισμό του, ο κατάλογος των χειρουργικών δυνατοτήτων του αυξάνεται. Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέγεται ότι σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα χειρουργεί πλέον με νυστέρι.

* Ιωάνννης Π. Αργυρός
Μαιευτήρ – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. 6974441375 | email: argyros.i@gmail.com


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη