Θέματα υγείας: Δώδεκα συμβουλές αν θέλετε να μείνετε έγκυος

Δρ. Ιωάννης Π. Αργυρός

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Π. Αργυρός*

Συμβαίνει συχνά μία γυναίκα ή ένα ζευγάρι να επιθυμεί να αποκτήσει παιδί και να σκέφτεται αν πρέπει να κάνει κάτι πριν ή ακόμα και να προβληματίζεται μήπως δεν μπορεί να αποκτήσει μωρό.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι ένα γεγονός και μια κατεξοχήν φυσιολογική πράξη, που έτσι κι αλλιώς είναι συνυφασμένη με την ίδια τη γυναικεία υπόσταση. Ο κανόνας είναι πως κάθε γυναίκα είναι γεννημένη για να γεννήσει (διαιώνιση του είδους).

Οι παρακάτω δώδεκα συμβουλές αφορούν σε γυναίκες που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο τις εμποδίζει να συλλάβουν, αλλά τις βοηθούν να συλλάβουν ευκολότερα και να έχουν καλύτερη εγκυμοσύνη:

1. Ζητήστε από τον γυναικολόγο σας ένα τσεκ-απ
Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν βρίσκεστε σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορείτε να συλλάβετε και να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει τις απαραίτητες εξετάσεις, ανάλογα με το ιστορικό σας και τα ευρήματα της γυναικολογικής εξέτασης. Παράλληλα με σας, όμως, γενικό τσεκ-απ θα πρέπει να κάνουν και οι μέλλοντες μπαμπάδες, ιδανικά στο διάστημα από 90 έως 120 ημέρες πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια σύλληψης.

2. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας
Όσο περίεργο κι αν ηχεί, η υγεία των δοντιών επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού συνολικά. Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, καταδεικνύουν ότι ειδικά η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή ακόμα και λιποβαρή έμβρυα. Συνεπώς, πριν μπείτε στην διαδικασία της εγκυμοσύνης, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για έναν πλήρη έλεγχο.

3. Αποκτήστε το σωστό βάρος και με τον σωστό τρόπο
Αυτή η συμβουλή αφορά γυναίκες με περισσότερο ή λιγότερο βάρος. Και στις δύο περιπτώσεις το οφείλετε στα μελλοντικά παιδιά σας. Ενημερωθείτε, λοιπόν, από τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας για τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσετε, προκειμένου να αποκτήσετε φυσιολογικό βάρος με φυσιολογικό τρόπο.

4. Καταναλώνετε όλες τις ομάδες τροφών
Μην αποκλείετε καμία τροφή από το διατροφολόγιό σας, εκτός από όσες τυχόν έχει συστήσει ο ιατρός σας να αποφεύγετε. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό.

Photo by Louis Hansel on Unsplash

5. Αποφύγετε συμπληρώματα διατροφής που δεν σας έχει συστήσει γιατρός
Αυτή η συμβουλή είναι πιο σημαντική για όσες ήδη προσπαθείτε να συλλάβετε. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας για το αν και ποια συμπληρώματα πρέπει να πάρετε και σε καμία περίπτωση μην ενεργείτε αυτοβούλως και ερήμην του ιατρού σας.

6. Αγαπήστε το φυλλικό οξύ και το σύμπλεγμα βιταμινών Β
Και τα δύο προστατεύουν από τυχόν ανωμαλίες του εμβρύου στην κύηση. Καλές πηγές του φυλλικού οξέος είναι τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι φακές, τα ξερά φασόλια, τα σπαράγγια και ο χυμός πορτοκαλιού.

7. Προσοχή στην αναιμία (έλλειψη σιδήρου)
Είναι ένα θέμα που καλό θα είναι να το έχετε τακτοποιήσει με τη βοήθεια του γιατρού σας, πριν αρχίσετε την προσπάθεια να αποκτήσετε παιδί. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται κάποια αναιμία της εγκύου λόγω αυξημένων αναγκών τόσο της ιδίας όσο και του εμβρύου σε σίδηρο. Αν, λοιπόν, ξεκινήσετε την κύηση με αναιμία και έλλειμμα σιδήρου, ίσως έχετε πρόβλημα.

8. Μειώστε την καφεΐνη
Δεν εννοούμε να κόψετε τον καφέ ή τα αναψυκτικά που την περιέχουν, απλώς καλό είναι να μην υπερβαίνετε τα δύο φλιτζάνια την ημέρα. Προσοχή και στις ταμπέλες των επεξεργασμένων τροφίμων, που μπορεί επίσης να περιέχουν καφεΐνη και να τα καταναλώνετε εν αγνοία σας.

9. Βάλτε τέλος στο αλκοόλ, το κάπνισμα και όλα τα είδη… εξάρτησης (και οι μελλοντικοί μπαμπάδες, επίσης!)
Αν πίνετε, καπνίζετε ή έχετε ξεφύγει από όρια που θεωρούνται επιτρεπτά, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες το μωρό σας να γεννηθεί λιποβαρές, πρόωρο ή μέχρι και εξαρτημένο.

10. Μην έρχεστε σε επαφή με όποιου είδους χημικά στο σπίτι ή τη δουλειά
Αποφύγετε επικίνδυνα καθαριστικά, εντομοκτόνα και βαφές σπιτιού. Επίσης, ελέγχετε τους σωλήνες στα υδραυλικά του σπιτιού, εάν πίνετε νερό από τη βρύση. Οι παραπάνω τοξικές ουσίες έχουν αθροιστική ιδιότητα και αργούν να αποβληθούν από τον οργανισμό.

11. Προστατευθείτε από τις λοιμώξεις
Πλένετε τα χέρια σας συχνά με νερό και σαπούνι και αποφεύγετε την επαφή με ωμό κρέας, ωμό ψάρι και γαλακτοκομικά μη παστεριωμένα. Επίσης μην έρχεστε σε επαφή με ζώα (κυρίως άγνωστες γάτες και σκυλιά, μη εμβολιασμένα) και, αν έχετε γάτα, καλό θα είναι να μην αλλάζετε εσείς την άμμο καθαριότητας.

Photo by bruce mars on Unsplash

12. Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας
Το πόσο ενεργητικές είστε πριν την εγκυμοσύνη καθορίζει και το πόσο ενεργητικές θα είστε κατά την διάρκεια αυτής αλλά επιδρά και στον τοκετό. Μόνο 30 λεπτά άσκησης καθημερινά για 2 με 3 φορές την εβδομάδα βοηθούν να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας και να μειώσετε το στρες. Καλές επιλογές είναι ιδίως το περπάτημα, το κολύμπι και οι ασκήσεις γιόγκα.

Πάντως η πιο σημαντική συμβουλή των ειδικών είναι να… χαλαρώσετε και να μην αγχωθείτε. Συζητήστε με τον σύντροφό σας και με τομ γυναικολόγο σας. Όλα τα άλλα θα έρθουν… μόνα τους και όχι κατά παραγγελία!

* Ιωάνννης Π. Αργυρός
Μαιευτήρ – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. 6974441375 | email: argyros.i@gmail.com


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη