Ένα ζήτημα που προκύπτει στην περίπτωση πλειστηριασμού ενός ακινήτου, είναι η τύχη της μίσθωσης μετά τη διενέργειά του. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας αναφέρεται στις διεξόδους που έχει ο ενοικιαστής προκειμένου να προστατευτεί σε μία τέτοια περίπτωση μίσθωσης.
Δυστυχώς, σημειώνει η οργάνωση των καταναλωτών, μετά από την 1/1/2022, αν το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο για επιχειρηματικό σκοπό, αυτός που το απέκτησε από τον πλειστηριασμό έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση, οπότε αυτή λύεται μετά την πάροδο έξι μηνών από την καταγγελία.
Αν πάλι το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο ως κατοικία, αυτός που το απέκτησε από τον πλειστηριασμό έχει επίσης δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση οπότε η μίσθωση λύεται μετά την πάροδο έξι μηνών από την καταγγελία. Στην περίπτωση της μίσθωσης κατοικίας, η καταγγελία της μίσθωσης δεν μπορεί να γίνει πριν παρέλθει η ελάχιστη διάρκεια μίας μίσθωσης κατοικίας, που είναι τρία χρόνια.
Εννοείται βέβαια ότι ο νέος ιδιοκτήτης, αν θέλει, μπορεί να συνεχίσει τη μίσθωση εισπράττοντας έκτοτε τα ενοίκια, αφού με τον πλειστηριασμό υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του εκμισθωτή.
Επισημαίνεται ότι αν ο ιδιοκτήτης ενοικιάσει το ακίνητο σε τρίτο μετά την επιβολή της κατάσχεσης (και πριν από τον πλειστηριασμό) ή απλώς του παραχωρήσει τη χρήση με βάση άλλη έννομη σχέση, αυτή μπορεί να καταγγελθεί από τον υπερθεματιστή (αυτόν που το απέκτησε από τον πλειστηριασμό) μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης. Με την καταγγελία αυτή η μίσθωση ή άλλη έννομη σχέση λύεται μετά από δύο μήνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ