Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της Playmobil, παρουσιάζει την έκθεση: “Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil”, μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες.

Όπως είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης την Κυριακή 13/10, “είναι πολύ σημαντικό ότι γεγονότα όπως η Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζονται με έναν τέτοιο εναλλακτικό τρόπο, που είναι εύληπτος, προσιτός και ευχάριστος για τις οικογένειες και τα παιδιά. Έχει σημασία οι νεαρές ηλικίες να μην αποκόπτονται από την Ιστορία και να γνωρίζουν πώς και με ποιους αγώνες δημιουργήθηκε το σημερινό ελληνικό κράτος”.

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη κατά τα εγκαίνια της έκθεσης

Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκήνων), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα Playmobil, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα διοράματα που εκτίθενται. Επιπλέον, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παίρνουν “σάρκα και οστά” μέσα από τις φιγούρες Playomobil και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων “1821 απηχήσεις στο σήμερα”, οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Φιλοξενείται στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Θα είναι επισκέψιμη από σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2019, μέχρι τον Μάιο του 2020, καθημερινά από Τρίτη έως Κυριακή, ώρες 09:00-14:00, με ελεύθερη είσοδο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here