Σαντορίνη: “Το αλλεργικό παιδί στο σχολείο” στη Σχολή Γονέων του Σαββάτου

Με την εισήγηση του Στρατιωτικού Ιατρού, Ειδικού Αλλεργιολόγου κ. Ιωάννη Παρασκευόπουλου, με θέμα “Το αλλεργικό παιδί στο σχολείο” συνεχίζονται τα σεμινάρια της Σχολής Γονέων που διοργανώνει και φέτος το χειμώνα ο παιδικός σταθμός “Η Γλυκογαλούσα”. Το σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ώρα 17:00, στην αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας, στα Φηρά.

Σκοπός του σεμιναρίου
Τα αλλεργικά νοσήματα γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη έξαρση, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται από αυτά. Ανοδική τάση παρουσιάζουν οι αλλεργίες και στην Ελλάδα. Τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια. Περίπου ένας στους πέντε Έλληνες νοσεί από αλλεργίες, ενώ η πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργίας κάποια στιγμή είναι περίπου 30%.

Τα αλλεργικά νοσήματα είναι οι δεύτερες σε συχνότητα παθήσεις της παιδικής ηλικίας μετά τις λοιμώξεις. Η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης των αλλεργικών νοσημάτων και η αναγνώριση των συμνπτωμάτων που τα συνοδεύουν, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Βοηθά τον γονέα στην καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του παιδιού και τον εκπαιδευτικό στην σωστή καθοδήγηση,  όταν τα συμνπτώματα είναι “ενοχλητικά” και εμποδίζουν την συγκέντρωση του μαθητή. Οι αλλεργίες όμως δεν δημιουργούν μόνο ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή του παιδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εκπαιδευτικός καλείται όχι μόνο να αναγνωρίσει έγκαιρα την επικίνδυνη αντίδραση, αλλά και να δώσει τις πρώτες βοήθειες, καθώς δεν υπάρχει στα σχολεία της χώρας μας ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό (νοσηλευτές) για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Τα αίτια είναι πολλά και διαφορετικά. Έχουν να κάνουν με ευαισθησία σε τροφές, γύρεις, άσκηση κ.ά.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις συχνότερες αλλεργικές παθήσεις που εκδηλώνονται στην παιδική ηλικία. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ώστε να μπορούν να εντοπίσουν εγκαίρως την εκδήλωση συμνπτωμάτων αλλεργίας στο σπίτι ή στο σχολείο και να περιοριστούν τα αίτια που τις προκαλούν, στο πλαίσιο του εφικτού. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι τρόποι σωστής αντιμετώπισης, τόσο σε περίπτωση οξέος επεισοδίου, όσο και σε βάθος χρόνου, ώστε να γίνει ασφαλέστερη η διαμονή των παιδιών στο σχολείο.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Σαντορίνη