Δήμαρχος Θήρας: Το άνοιγμα του τουρισμού στη Σαντορίνη δεν προκάλεσε έξαρση του Covid-19 στην κοινότητα

H διασπορά του ιού στην κοινότητα παραμένει περιορισμένη και μέχρι στιγμής απολύτως ελεγχόμενη

Για την πορεία του Covid-19 στη Σαντορίνη από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα μίλησε ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας σε συνέντευξή του στην τοπική τηλεόραση.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, από το ξενοδοχείο καραντίνας που λειτούργησε στο νησί με το άνοιγμα του τουρισμού και από το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δηλαδή από τα μέσα Ιουνίου, έως το τέλος Οκτωβρίου, εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου του νησιού (λιμάνι και αεροδρόμιο) 53 άτομα που διαγνώσθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Και τα 53 άτομα ήταν ασυμπτωματικά και φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι υγειονομικοί κανόνες. Μαζί τους ταξίδευαν 57 επιπλέον άτομα που, παρότι βρέθηκαν αρνητικοί, υποχρεώθηκαν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε δύο περιπτώσεις, θετικά κρούσματα προσπάθησαν να αποφύγουν την καραντίνα, όμως εντοπίστηκαν από τις διωκτικές αρχές στο αεροδρόμιο.

“Η μετάδοση του ιού από τα 53 αυτά άτομα προς την κοινότητα ήταν μηδενική” επισήμανε ο Δήμαρχος Θήρας, προσθέτοντας πως η εμφάνιση γηγενών κρουσμάτων τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και δε συνδέεται με επαφές τους με εισερχόμενα κρούσματα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η διασπορά του ιού στην κοινότητα παραμένει περιορισμένη και μέχρι στιγμής απολύτως ελεγχόμενη, υπογραμμίζοντας πως από τα ελάχιστα ντόπια κρούσματα μόλις τρία νοσηλεύτηκαν και ένα μόνο χρειάστηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.

“Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι το άνοιγμα του τουρισμού στην Σαντορίνη δεν προκάλεσε ούτε έξαρση ούτε διάδοση της νόσου στην κοινότητα” συμπλήρωσε ο κος Σιγάλας, αποδίδοντας τα εύσημα στην τουριστική κοινότητα του νησιού και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας για τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα που επέδειξε. Αυτό οφείλεται, όπως πρόσθεσε, και στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, στις άοκνες προσπάθειες των αρμοδίων κρατικών αρχών με τις οποίες ο Δήμος ήταν σε κοινή δράση και στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων απ’ όλους.

“Ουδέποτε αφήσαμε να μας ξεφύγει η κατάσταση. Όταν κρίθηκε αναγκαίο να προστατευτεί η κοινωνία μας από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και ενώ η τουριστική περίοδος ουσιαστικά είχε λήξει, συμφωνήσαμε την λήψη μέτρων πιο αυστηρών απ’ ότι επέβαλε η επιδημιολογική μας εικόνα” τόνισε ο Δήμαρχος. Η πολιτική αυτή, όπως είπε, επέτρεψε να διατηρήσει η Σαντορίνη τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, διέσωσε ένα σημαντικό ποσοστό της τοπικής οικονομίας, απέτρεψε την πλήρη οικονομική εξόντωση αρκετών επαγγελματιών του κλάδου και διαφύλαξε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι περιφρούρησε την υγεία των μόνιμων κατοίκων και των 500.000 περίπου επισκεπτών του νησιού.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κος Σιγάλας σημείωσε ότι ο Δήμος συνεχίζει με την ίδια υπευθυνότητα σήμερα που η πανδημία επιτίθεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα. “Με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, προστατεύουμε την υγεία μας και τη ζωή μας και διασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή. Προσέχουμε και αισιοδοξούμε! Όλοι μαζί θα βγούμε νικητές”, τόνισε.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη