Το επίκαιρο λόγω κορονοϊού doodle της Google

Αφιερωμένο στον Ούγγρο γιατρό και επιστήμονα Ignaz Semmelweis (1818-1865) είναι το σημερινό και εξαιρετικά επίκαιρο doodle της Google. Ο Semmelweis αναγνωρίζεται από την επιστημονική κοινότητα ως ο πρώτος που ανακάλυψε τα ιατρικά οφέλη από το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Σαν σήμερα, στις 20 Μαρτίου 1847, διορίστηκε ως αρχιστράτηγος στην κλινική μητρότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, όπου διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης του επιλόχειου πυρετού θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά με τη χρήση απολύμανσης χεριών στις μαιευτικές κλινικές.

Παρά τις διάφορες δημοσιεύσεις των ευρημάτων του ότι το πλύσιμο των χεριών μειώνει τη θνησιμότητα σε κάτω του 1%, οι παρατηρήσεις του Semmelweis έρχονταν σε αντίθεση με τις καθιερωμένες επιστημονικές και ιατρικές απόψεις της εποχής και οι ιδέες του απορρίφθηκαν από την ιατρική κοινότητα, ενώ ορισμένοι γιατροί είχαν προσβληθεί από την πρόταση να πλύνουν τα χέρια τους και τον χλεύασαν για αυτό.

Το 1865, ο ολοένα και πιο περιθωριοποιημένος Semmelweis υποτίθεται ότι υπέφερε από μια νευρική κατάρρευση και εισήχθη σε άσυλο από συνάδελφό του. Πέθανε μόλις 14 ημέρες αργότερα, στην ηλικία των 47 ετών, αφού ξυλοκοπήθηκε από τους φρουρούς, από μολυσμένη πληγή στο δεξί του χέρι που θα μπορούσε να είχε προκληθεί από τον ξυλοδαρμό.

Η πρακτική του Semmelweis κέρδισε ευρεία αποδοχή χρόνια μετά το θάνατό του, όταν ο Louis Pasteur επιβεβαίωσε τη θεωρία των μικροβίων και ο Joseph Lister, ενεργώντας με βάση την έρευνα του Γάλλου μικροβιολόγου, εφάρμοσε μεθόδους υγιεινής με μεγάλη επιτυχία.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη