16.4 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ΙΜΠΗΣ για τα ωστικά κύματα της Πέμπτης 19/3/20 στη Σαντορίνη

Καμία σχέση με ηφαιστειακή ή σεισμική δραστηριότητα

Share

Απόλυτα καθησυχαστικό είναι το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) σχετικά με τα δύο δυνατά ωστικά κύματα που αναστάτωσαν χθες (19/3) νωρίς το απόγευμα τη Σαντορίνη. Όπως τονίζεται, τα ωστικά κύματα δεν έχουν καμία σχέση με ηφαιστειακή ή σεισμική δραστηριότητα και το ηφαίστειο εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΙΜΠΗΣ, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Γ. Βουγιουκαλάκη και τον Γενικό Γραμματέα Κ. Παπαζάχο, αναφέρεται:

“Ανησυχία προκλήθηκε χθες στη Σαντορίνη τόσο από τους δύο έντονους ήχους οι οποίοι έγιναν αντιληπτοί από τους κατοίκους νωρίς το απόγευμα της 19ης Μαρτίου, όσο και από τις πληροφορίες που στη συνέχεια υπήρξαν και τους συνέδεσαν με σεισμικά γεγονότα που συνδέονται/σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα στον χώρο.

Για τον λόγο αυτό ενημερώνουμε τους κατοίκους του νησιού ότι:

  1. Τα δύο ωστικά κύματα που έγιναν αντιληπτά δεν είχαν, ούτε μπορούν να έχουν καμία σχέση με ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστικά κύματα τέτοιας έντασης μπορούν να προκληθούν στα ηφαίστεια μόνο από εκρηκτική ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία βέβαια εκδηλώνεται αφού το ηφαίστειο έχει ενεργοποιηθεί και προαναγγέλλεται και συνοδεύεται από πλήθος άλλων φαινομένων, κανένα από τα οποία δεν έχει εκδηλωθεί στον χώρο. Δεν είναι δυνατόν να προκληθούν από κανένα άλλο φυσικό φαινόμενο, ούτε και από σεισμική δραστηριότητα σχετιζόμενη ή όχι με το ηφαίστειο.
  2. Τα δίκτυα παρακολούθησης του ηφαιστείου, τις καταγραφές των οποίων παρακολουθεί διαρκώς το ΙΜΠΗΣ, δεν κατέγραψαν καμία “ανώμαλη” παράμετρο και μέγεθος που μπορεί να σχετιστεί με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.”

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη